Za raspuštanje Sabora stigao 91 potpis

Poslanicima koji su u proceduru uputili prijedloge za raspuštanje Hrvatskoga sabora danas popodne pridružio se još jedan klub dosadašnje vladajuće koalicije - BM 365, čime je broj onih koji traže raspuštanje Sabora porastao na 91, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Region 17.06.2016 | 22:41
Za raspuštanje Sabora stigao 91 potpis
Prethodno su stigli potpisi ukupno 85 poslanika koji u sedam odvojenih prijedloga traže raspuštanje Sabora, potvrđeno je Hini u saborskim službama. Prijedloge samoraspuštanja uputili su klubovi Istarskog demokratskog sabora /IDS/ i nezavisnog poslanika Furia Radina, SDP-a, SDSS-a, liste "Most", HDSSB-ovi poslanici Branimir Glavaš i Josip Salapić, dvoje zastupnika HRID-a Drago Prgomet i Irena Petrijevčanin Vuksanović, te Ivan Sinčić iz stranke "Živi zid".

Predsjednik Sabora Željko Reiner privremeno je prekinuo sjednicu, a njen nastavak zakazan je za ponedjeljak, u 12.00 časova.

Očekuje se da će na sjednici bez rasprave biti donijeta odluka o raspuštanju Sabora sa datumom 15. jula, a novi izbori trebalo bi da budu održani 4. septembra, navode hrvatski mediji.

Sabor je nepovjerenje Vladi izglasao juče. Izglasavanjem nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću počeo je teći rok od 30 dana za formiranje nove vlade.

Kandidat za mandatara u tom roku mora sakupiti potpise 76 zastupnika, predstaviti ih predsjedniku, a kao mandatar mora izabrati ministre i program te dobiti potvrdu Sabora.

Ako niko ne skupi 76 potpisa, ili se ne izglasa vlada unutar tog roka, predsjednik raspušta Sabor i raspisuje izbore. I to najranije za 30, a najkasnije za 60 dana. Sabor se može i sam raspustiti prije isteka roka, ako za to postoji podrška 76 zastupnika, podsjećaju mediji.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

18.06.2016 01:45

"Ko drugome jamu kopa sam u jamu upada!"

ODGOVORITE