Како је Манда ушао у дјечја срца и рјечник

Српски глумац и ТВ водитељ Милорад Мандић Манда од 21. године био је члан београдског Експерименталног драмског студија, а шест година касније дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у класи Владимира Јевтовића.

Србија 17.06.2016 | 19:58
Како је Манда ушао у дјечја срца и рјечник
Био је стални члан Дечјег позоришта „Бошко Буха” и његов управник од 2014. године.

У каријери је одиграо педесетак улога на филму и телевизији; први пут појавио се на филму “Шпадијер један живот” 1986, а последња му је била улога Милашина у серији „Село гори, а баба се чешља”.

Водио је и квизове „Узми или остави”, „Ја волим Србију” и „Коло среће”.

Газда Топузић (Два сата квалитетног програма, 1995)



Сјајан комични приказ новокомпонованог бизнисмена у и данас радо гледаној новогодишњој емисији Срђана Драгојевића.

С оне стране дуге (1989-1995)



После више од 270 епизода емисије „Бајка за лаку ноћ”, која се емитовала на националној телевизији, добио је своју емисију за децу „С оне стране дуге”. Чувен је његов поздрав с почетка емисије „Дејси Љубо, дејсте децо”.

Деца су га обожавала, а чувено питање које је Манда постављао малишанима” “Је’ л си се заљубишка?” остаће заувек такође упамћено. Манда је тај који је у српски језик увео ову симпатичну реч.

„Никада нисам имао сценарио за емисије, све се дешавало спонтано и углавном су клинци били они који воде емисију, ја сам их само усмеравао, био сам саобраћајац за децу”.

Виљушка (Лепа села лепо горе, 1996)



У класику Срђана Драгојевића био је српски четник који је у рат кренуо да би заштитио свог кума и из патриотских разлога. Добио је надимак Виљушка зато што око врата носи виљушку.

Позната је његова реченица у филму: „Ономад сам гледао на телевизору... Је л‘ знаш ти, несрећо, да су Срби најстарији народ? Док су Шваба... и Енглез... и Американац пре... шестсто година јели свињу с рукама, ми (Срби) смо имали ово (показује на виљушку). На српском двору ми с виљушком боц, а Шваба са рукама, уста га ј...м... Најстарији!”

Радован (Мртав ‘ладан, 2002)



У црној комедији Милорада Милинковића играо је сељака Радована који изненада на електричној огради затиче преминулог деду (који је, иначе, одавно пре тога умро) и покушава да га се ратосиља помоћу комшије Станислава (Бата Живојиновић), с којим је, иначе, у завади око међе.

Курјак (Ивкова слава, 2003)



Екранизација романа Стевана Сремца у режији Здравка Шотре у којој је Манда играо Курјака, великог љубитеља добре кухиње и једног од Ивкових (Зоран Цвијановић) најбољих пријатеља.

Капетан Милојко Узелац (Равна гора, 2013)



“Капетан Милојко Узелац, звани Тарас, је неко ко је уз Дражу Михаиловића провео цео рат. До краја је поштовао заклетву дату краљу. Он је, мученик, страдао у затвору у Сремској Митровици 1946. године. Убијен је батинама”, казао је Манда о свом лику.

Милашин (Село гори, а баба се чешља, 2007-2016)



Милашина Раковића, брата по бабиној линији главног јунака Радашина (Радош Бајић), играо је у серији која се са прекидима емитује од 2007. Ове године почело је снимање нових 12 епизода, а према серији је у марту 2016. изашао и филм “Браћа по бабине линије”.

„Врло сам срећан што сам успео да досегнем нека знања из комедије. Ни из далека не мислим да сам мерило како се то ради, али то је врло тешко радити, нема свако осећај за то. Најтеже је радити с децом и насмејати публику”, изјавио је Манда у једном интервјуу.

Коментари / 0

Оставите коментар