Kako je Manda ušao u dječja srca i rječnik

Srpski glumac i TV voditelj Milorad Mandić Manda od 21. godine bio je član beogradskog Eksperimentalnog dramskog studija, a šest godina kasnije diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Vladimira Jevtovića.

Srbija 17.06.2016 | 19:58
Kako je Manda ušao u dječja srca i rječnik
Bio je stalni član Dečjeg pozorišta „Boško Buha” i njegov upravnik od 2014. godine.

U karijeri je odigrao pedesetak uloga na filmu i televiziji; prvi put pojavio se na filmu “Špadijer jedan život” 1986, a poslednja mu je bila uloga Milašina u seriji „Selo gori, a baba se češlja”.

Vodio je i kvizove „Uzmi ili ostavi”, „Ja volim Srbiju” i „Kolo sreće”.

Gazda Topuzić (Dva sata kvalitetnog programa, 1995)



Sjajan komični prikaz novokomponovanog biznismena u i danas rado gledanoj novogodišnjoj emisiji Srđana Dragojevića.

S one strane duge (1989-1995)



Posle više od 270 epizoda emisije „Bajka za laku noć”, koja se emitovala na nacionalnoj televiziji, dobio je svoju emisiju za decu „S one strane duge”. Čuven je njegov pozdrav s početka emisije „Dejsi Ljubo, dejste deco”.

Deca su ga obožavala, a čuveno pitanje koje je Manda postavljao mališanima” “Je’ l si se zaljubiška?” ostaće zauvek takođe upamćeno. Manda je taj koji je u srpski jezik uveo ovu simpatičnu reč.

„Nikada nisam imao scenario za emisije, sve se dešavalo spontano i uglavnom su klinci bili oni koji vode emisiju, ja sam ih samo usmeravao, bio sam saobraćajac za decu”.

Viljuška (Lepa sela lepo gore, 1996)



U klasiku Srđana Dragojevića bio je srpski četnik koji je u rat krenuo da bi zaštitio svog kuma i iz patriotskih razloga. Dobio je nadimak Viljuška zato što oko vrata nosi viljušku.

Poznata je njegova rečenica u filmu: „Onomad sam gledao na televizoru... Je l‘ znaš ti, nesrećo, da su Srbi najstariji narod? Dok su Švaba... i Englez... i Amerikanac pre... šeststo godina jeli svinju s rukama, mi (Srbi) smo imali ovo (pokazuje na viljušku). Na srpskom dvoru mi s viljuškom boc, a Švaba sa rukama, usta ga j...m... Najstariji!”

Radovan (Mrtav ‘ladan, 2002)



U crnoj komediji Milorada Milinkovića igrao je seljaka Radovana koji iznenada na električnoj ogradi zatiče preminulog dedu (koji je, inače, odavno pre toga umro) i pokušava da ga se ratosilja pomoću komšije Stanislava (Bata Živojinović), s kojim je, inače, u zavadi oko međe.

Kurjak (Ivkova slava, 2003)



Ekranizacija romana Stevana Sremca u režiji Zdravka Šotre u kojoj je Manda igrao Kurjaka, velikog ljubitelja dobre kuhinje i jednog od Ivkovih (Zoran Cvijanović) najboljih prijatelja.

Kapetan Milojko Uzelac (Ravna gora, 2013)



“Kapetan Milojko Uzelac, zvani Taras, je neko ko je uz Dražu Mihailovića proveo ceo rat. Do kraja je poštovao zakletvu datu kralju. On je, mučenik, stradao u zatvoru u Sremskoj Mitrovici 1946. godine. Ubijen je batinama”, kazao je Manda o svom liku.

Milašin (Selo gori, a baba se češlja, 2007-2016)



Milašina Rakovića, brata po babinoj liniji glavnog junaka Radašina (Radoš Bajić), igrao je u seriji koja se sa prekidima emituje od 2007. Ove godine počelo je snimanje novih 12 epizoda, a prema seriji je u martu 2016. izašao i film “Braća po babine linije”.

„Vrlo sam srećan što sam uspeo da dosegnem neka znanja iz komedije. Ni iz daleka ne mislim da sam merilo kako se to radi, ali to je vrlo teško raditi, nema svako osećaj za to. Najteže je raditi s decom i nasmejati publiku”, izjavio je Manda u jednom intervjuu.

Komentari / 0

Ostavite komentar