Шведска протјерује џихадисту из БиХ

Шведске власти су данас саопштиле да ће Осман Кекић, држављанин БиХ, за ког медији пишу да има везе са Исламском државом, бити протјеран из земље, јер представља "ризик по безбједност".

Босна и Херцеговина 17.06.2016 | 13:08
Шведска протјерује џихадисту из БиХ
Портпарол агенције за имиграцију Фредерик Бенгтсон је рекао да је захтјев за азил 46-годишњег држављанина БиХ одбачен, јер је процјењено да је без основа.

Шведски медији су раније писали да је овај "џихадиста ИС" стигао у Шведску у понедјељак са четворо дјеце. Лист "Сидсвенскан", који је први објавио причу, каже да је Кекић у Шенгенском информационом систему означен као сумњив, на захтјев Француске.

Он је из Тузле авионом стигао у Малме са недавно издатим пасошем на своје име. Пошто су примјетили да је на царинској контроли показивао знаке нервозе, гранични полицајци су га испитали и потврдили његов идентитет. Онда је затражио азил и, упркос томе што је осумњичен да је џихадиста, пребачен је у имиграциони притворски центар пошто Шведска даје примат Женевској конвенцији о избјеглицама над полицијским питањима.

Полиција је критиковала одлуку да он буде предат имиграционим властима, јер сматра да га треба депортовати.

Шеф граничне полиције Леиф Франсон рекао је да чим "такви људи" затраже азил, за њих се отварају "врата раја".

"Француска га је већ означила као опасног и одлучила да му треба забранити улазак у Шенген зону", подсјетио је он и додао да Шведска не може да служи као улазна капија.

Према писању "Сидсвенскена", Кикић је 2010. ухапшен у БиХ и пошто је у претресу његове куће пронађено оружје и џихадистичка пропаганда. У фебруару је ухапшен у Турској због сумње да се борио за Исламску државу након чега је депортован у БиХ, гдје му је полиција одузела пасош и забранила да напусти земљу.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Калесија

17.06.2016 11:29

Која полиција? Ција полиција? У федерацији има најмање 20% оваквих као он. У Калесији је тај проценат много, много веци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

17.06.2016 11:33

Ма не вјерујем!Из БиХ па дзихадиста?Сведјани су погријесили.Види му само фаце умиљате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

17.06.2016 11:38

Сто иде у Сведску да буде дзихадиста, сто не иде у Сауди арабију? Или оце да од сведске направи сауди арабију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасар

17.06.2016 11:52

Сад је фора та да тетористе из било које земље у свијету депортују у Бих,па као да ми тога овде немамо и превисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

18.06.2016 00:32

Мозда гријесим ал познавајуци насе манифетлуке изгледа да је он њима вец увалио дјецу и зену на социјалу у Сведску. Наравно тамо це и остати заувјек јер им пријети опасност од овог ИСИЛовца. Ниста није бас онако као сто изгледа.

Name

ВРАНАЦ

20.06.2016 10:18

САМО ЈЕДНО ПИТАЊЕ:КАДА ЋЕ СЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ИЛИ ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ ПРЕСТАТИ ГИНУТИ. НИКО НИЈЕ ОДГОВОРАН ЗА ОВОЛИКА СТРАДАЊА МЛАДИХ ЖИВОТА. ОВИ НЕАВОДНО ТЕРОРИСТИ ОД МУКЕ И ЈДАДА СУ ПОСТАЛИ ОПАСНИ ПО ОКОЛИНУ А И САМЕ СЕБЕ. У ПРОСЈЕКУ ГУНУ 10.

ОДГОВОРИТЕ