Švedska protjeruje džihadistu iz BiH

Švedske vlasti su danas saopštile da će Osman Kekić, državljanin BiH, za kog mediji pišu da ima veze sa Islamskom državom, biti protjeran iz zemlje, jer predstavlja "rizik po bezbjednost".

Bosna i Hercegovina 17.06.2016 | 13:08
Švedska protjeruje džihadistu iz BiH
Portparol agencije za imigraciju Frederik Bengtson je rekao da je zahtjev za azil 46-godišnjeg državljanina BiH odbačen, jer je procjenjeno da je bez osnova.

Švedski mediji su ranije pisali da je ovaj "džihadista IS" stigao u Švedsku u ponedjeljak sa četvoro djece. List "Sidsvenskan", koji je prvi objavio priču, kaže da je Kekić u Šengenskom informacionom sistemu označen kao sumnjiv, na zahtjev Francuske.

On je iz Tuzle avionom stigao u Malme sa nedavno izdatim pasošem na svoje ime. Pošto su primjetili da je na carinskoj kontroli pokazivao znake nervoze, granični policajci su ga ispitali i potvrdili njegov identitet. Onda je zatražio azil i, uprkos tome što je osumnjičen da je džihadista, prebačen je u imigracioni pritvorski centar pošto Švedska daje primat Ženevskoj konvenciji o izbjeglicama nad policijskim pitanjima.

Policija je kritikovala odluku da on bude predat imigracionim vlastima, jer smatra da ga treba deportovati.

Šef granične policije Leif Franson rekao je da čim "takvi ljudi" zatraže azil, za njih se otvaraju "vrata raja".

"Francuska ga je već označila kao opasnog i odlučila da mu treba zabraniti ulazak u Šengen zonu", podsjetio je on i dodao da Švedska ne može da služi kao ulazna kapija.

Prema pisanju "Sidsvenskena", Kikić je 2010. uhapšen u BiH i pošto je u pretresu njegove kuće pronađeno oružje i džihadistička propaganda. U februaru je uhapšen u Turskoj zbog sumnje da se borio za Islamsku državu nakon čega je deportovan u BiH, gdje mu je policija oduzela pasoš i zabranila da napusti zemlju.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kalesija

17.06.2016 11:29

Koja policija? Cija policija? U federaciji ima najmanje 20% ovakvih kao on. U Kalesiji je taj procenat mnogo, mnogo veci.

ODGOVORITE
Name

bl

17.06.2016 11:33

Ma ne vjerujem!Iz BiH pa dzihadista?Svedjani su pogrijesili.Vidi mu samo face umiljate.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

17.06.2016 11:38

Sto ide u Svedsku da bude dzihadista, sto ne ide u Saudi arabiju? Ili oce da od svedske napravi saudi arabiju?

ODGOVORITE
Name

Jasar

17.06.2016 11:52

Sad je fora ta da tetoriste iz bilo koje zemlje u svijetu deportuju u Bih,pa kao da mi toga ovde nemamo i previse

ODGOVORITE
Name

Kiki

18.06.2016 00:32

Mozda grijesim al poznavajuci nase manifetluke izgleda da je on njima vec uvalio djecu i zenu na socijalu u Svedsku. Naravno tamo ce i ostati zauvjek jer im prijeti opasnost od ovog ISILovca. Nista nije bas onako kao sto izgleda.

Name

VRANAC

20.06.2016 10:18

SAMO JEDNO PITANJE:KADA ĆE SE U REPUBLICI SRPSKOJ ILI FEDERACIJI BiH PRESTATI GINUTI. NIKO NIJE ODGOVORAN ZA OVOLIKA STRADANJA MLADIH ŽIVOTA. OVI NEAVODNO TERORISTI OD MUKE I JDADA SU POSTALI OPASNI PO OKOLINU A I SAME SEBE. U PROSJEKU GUNU 10.

ODGOVORITE