Данас почиње Свеправославни сабор

На Криту данас почиње Свеправославни сабор коме присуствује и делегација СПЦ предвођена патријархом српским Иринејом.

Свијет 17.06.2016 | 11:45
Данас почиње Свеправославни сабор
Сабор ће трајати до 26. јуна, а истовремено са делегацијом СПЦ на Крит су допутовале и делегације Јерусалимске, Грчке и Албанске православне цркве.

Делегације су дочекане уз највише грчке војне и државне почасти, праћене бројним свештенством и монаштвом.

Патријарха јерусалимског Теофила, архиепископа грчког Јеронима и архиепископа албанског Анастасија на аеродрому у Хања дочекао је критски архиепископ Иринеј.

У име тројице првојерараха, домаћина је на свечаном дочеку поздравио архиепископ Анастасије, који је у кратком обраћању изразио радост због тога што је на заседање Светог и Великог Сабора дошао заједно са првојерарсима сестринских цркава, као и чврсту наду да ће предстојеће заседање протећи у искреним братским напорима и непатвореној љубави Христовој.

Како је раније саопштено из СПЦ делегација српске Цркве захтева да се на том скупу разматрају проблеми и питања не само СПЦ, већ и оних цркава које су отказале своје учешће или ће, како је поручено, у противном наша црква морати да напусти саборовање.

СПЦ инсистира на томе сабрање на острву Криту буде почетак саборског процеса, да постављена питања решавају у његовом току, а у духу саборно-васељенског предања Цркве Христове".

Делегацију СПЦ чине патријарх Иринеј и 24 епископа.

Поред патријарха Иринеја на Сабору ће учествовати и архиепископ охридски Јован, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, епископ бачки Иринеј, епископ сремски Василије и епископ будимски Лукијан.

На Сабору ће учествовати и епископи - средњезападноамерички Лонгин, зворничко-тузлански Хризостом, жички Јустин, врањски Пахомије, шумадијски Јован, браничевски Игњатије, далматински Фотије, бихаћко-петровачки Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, захумско-херцеговачки Григорије, ваљевски Милутин, западноамерички Максим, аустралијско-новозеландски Иринеј, крушевачки Давид, славонски Јован, аустријско-швајцарски Андреј, франкфуртски Сергије и тимочки Иларион.

Сабор ће на Криту окупити поглаваре 14 аутокефалних православних цркава како би се промовисало јединство међу 300 милиона православних хришћана у свету.

Руска православна црква саопштила је да неће учествовати на свеправославном сабору на Криту ако на њега не дођу друге православне цркве, а Свети синод Руске православне цркве је предложио да се тај скуп одложи.

Учешће су отказале Бугарска, Антиохијска и Грузијска православна црква.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

17.06.2016 13:08

БЕЗ УЦЕСЦА ВЈЕРНОГ НАРОДА и због отказивања доласка на Сабор Бугарске, Антиохијске, Грузијске и највеце Православне и славенске Руске Цркве Сабор на Криту је на поцетку свога рада изгубио звање "Великог и Свеправославног Сабора!" Његове одлуке због тога не могу висе бити васељенског карактера вец локалног. Оне могу бити обавезујуце само за уцеснике Сабора а не за цијели православни свијет или Православни Васељену и то под усливом да његове Одлуке небуду супротне Одлукама вец одрзани васељенски и помјесни Сабора, СВЕТОМ Предању и уцењу Светих Апостола и Светих Богоотаца Цркве, Исповједника и Муценика за Православну вјеру и Отоцество. Понасање СПЦ нетреба никига да цуди. Она сада као и "политицари" СРБског порекла зели да сједи на двије столице и тако да мало слузи Богу и народу а мало Кнезу овог свијета. СПЦ је од Светосавске Цркве Христиве постала под комунистицкин резимон ЈБ Тита анационална и интернационална због тога сто је код расрбљених СРБа кроз југославенство обљутавила Православна вјера њихова. Због тога од Сабора на Криту гдје водецу ријец имају новокалендарске "цркве" које се налазе у КАЛЕНДАРСКОЈ ЈЕРЕСИ не треба оцекуцати ниста друго осим нових нспоразума, подјела и Одлуке које це ици на стету Светог Православља. На Криту се дух непролазне Христове вецнисти прикагодјава духу садасњег времена умјесто да се дух садасњег пролазниг времена прилагодјава духу непролазне Христове вјецности и славе Бозије. Христос и Православна Црква Његова су увијек исти, јуце, данас и сутра!

ОДГОВОРИТЕ