Danas počinje Svepravoslavni sabor

Na Kritu danas počinje Svepravoslavni sabor kome prisustvuje i delegacija SPC predvođena patrijarhom srpskim Irinejom.

Svijet 17.06.2016 | 11:45
Danas počinje Svepravoslavni sabor
Sabor će trajati do 26. juna, a istovremeno sa delegacijom SPC na Krit su doputovale i delegacije Jerusalimske, Grčke i Albanske pravoslavne crkve.

Delegacije su dočekane uz najviše grčke vojne i državne počasti, praćene brojnim sveštenstvom i monaštvom.

Patrijarha jerusalimskog Teofila, arhiepiskopa grčkog Jeronima i arhiepiskopa albanskog Anastasija na aerodromu u Hanja dočekao je kritski arhiepiskop Irinej.

U ime trojice prvojeraraha, domaćina je na svečanom dočeku pozdravio arhiepiskop Anastasije, koji je u kratkom obraćanju izrazio radost zbog toga što je na zasedanje Svetog i Velikog Sabora došao zajedno sa prvojerarsima sestrinskih crkava, kao i čvrstu nadu da će predstojeće zasedanje proteći u iskrenim bratskim naporima i nepatvorenoj ljubavi Hristovoj.

Kako je ranije saopšteno iz SPC delegacija srpske Crkve zahteva da se na tom skupu razmatraju problemi i pitanja ne samo SPC, već i onih crkava koje su otkazale svoje učešće ili će, kako je poručeno, u protivnom naša crkva morati da napusti saborovanje.

SPC insistira na tome sabranje na ostrvu Kritu bude početak saborskog procesa, da postavljena pitanja rešavaju u njegovom toku, a u duhu saborno-vaseljenskog predanja Crkve Hristove".

Delegaciju SPC čine patrijarh Irinej i 24 episkopa.

Pored patrijarha Irineja na Saboru će učestvovati i arhiepiskop ohridski Jovan, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop bački Irinej, episkop sremski Vasilije i episkop budimski Lukijan.

Na Saboru će učestvovati i episkopi - srednjezapadnoamerički Longin, zvorničko-tuzlanski Hrizostom, žički Justin, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, braničevski Ignjatije, dalmatinski Fotije, bihaćko-petrovački Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije, valjevski Milutin, zapadnoamerički Maksim, australijsko-novozelandski Irinej, kruševački David, slavonski Jovan, austrijsko-švajcarski Andrej, frankfurtski Sergije i timočki Ilarion.

Sabor će na Kritu okupiti poglavare 14 autokefalnih pravoslavnih crkava kako bi se promovisalo jedinstvo među 300 miliona pravoslavnih hrišćana u svetu.

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da neće učestvovati na svepravoslavnom saboru na Kritu ako na njega ne dođu druge pravoslavne crkve, a Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je predložio da se taj skup odloži.

Učešće su otkazale Bugarska, Antiohijska i Gruzijska pravoslavna crkva.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

17.06.2016 13:08

BEZ UCESCA VJERNOG NARODA i zbog otkazivanja dolaska na Sabor Bugarske, Antiohijske, Gruzijske i najvece Pravoslavne i slavenske Ruske Crkve Sabor na Kritu je na pocetku svoga rada izgubio zvanje "Velikog i Svepravoslavnog Sabora!" Njegove odluke zbog toga ne mogu vise biti vaseljenskog karaktera vec lokalnog. One mogu biti obavezujuce samo za ucesnike Sabora a ne za cijeli pravoslavni svijet ili Pravoslavni Vaseljenu i to pod uslivom da njegove Odluke nebudu suprotne Odlukama vec odrzani vaseljenski i pomjesni Sabora, SVETOM Predanju i ucenju Svetih Apostola i Svetih Bogootaca Crkve, Ispovjednika i Mucenika za Pravoslavnu vjeru i Otocestvo. Ponasanje SPC netreba nikiga da cudi. Ona sada kao i "politicari" SRBskog porekla zeli da sjedi na dvije stolice i tako da malo sluzi Bogu i narodu a malo Knezu ovog svijeta. SPC je od Svetosavske Crkve Hristive postala pod komunistickin rezimon JB Tita anacionalna i internacionalna zbog toga sto je kod rasrbljenih SRBa kroz jugoslavenstvo obljutavila Pravoslavna vjera njihova. Zbog toga od Sabora na Kritu gdje vodecu rijec imaju novokalendarske "crkve" koje se nalaze u KALENDARSKOJ JERESI ne treba ocekucati nista drugo osim novih nsporazuma, podjela i Odluke koje ce ici na stetu Svetog Pravoslavlja. Na Kritu se duh neprolazne Hristove vecnisti prikagodjava duhu sadasnjeg vremena umjesto da se duh sadasnjeg prolaznig vremena prilagodjava duhu neprolazne Hristove vjecnosti i slave Bozije. Hristos i Pravoslavna Crkva Njegova su uvijek isti, juce, danas i sutra!

ODGOVORITE