Вучић у понедјељак са Колиндом у Вуковару


У понедјељак изненадни сусрет у Хрватској. Положиће и вијенце крај родне куће Милутина Миланковића у Даљу

Србија 17.06.2016 | 00:28
Вучић у понедјељак са Колиндом у Вуковару
Српски премијер Александар Вучић и хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић састаће се у понедјељак, 20. јуна - ексклузивно сазнају београдске "Новости".

Према информацијама тог листа, планирано је да Вучић и шефица хрватске државе обиђу родну кућу чувеног научника Милутина Миланковића, где ће положити венце, а предвиђена је и заједничка посета Вуковару.

Овај изненадни сусрет требало би да отвори нову страницу у односима двије држава и да покаже да су и Србија и Хрватска спремне да превазиђу несугласице из прошлости, због којих је сарадња у последњих неколико мјесеци спуштена на веома низак ниво.

Састанак се организује након недавне хрватске блокаде европског пута Србије, па се из Загреба очекује порука да ће Сбија убудуће моћи да рачуна на подршку сусједа. А заједнички став биће да двије државе имају много више онога што их повезује, него што их раздваја.

Очекује се да ће током сусрета бити покренута и питања несталих, повратка културног блага, али и заштита српске и хрватске мањине.

извори тврде да је  Колинда Грабар Китаровић преузела иницијативу отопљавања односа са Београдом, јер је досадашња хрватска влада радила управо супротно, повлачећи потезе, поготово на међународном плану, који су их додатно погоршавали. То се прије свега односи на покушаје блокаде отварања поглавља 23 у преговорима Србије са ЕУ, али и запаљиве изјаве око лидера радикала Војислава Шешеља.

Иначе, премијер Вучић присуствовао је инаугурацији хрватске предсједнице у фебруару 2015. године. Њихов посљедњи сусрет био је у марту ове године, када су разговарали на маргинама међународног самита у Мостару.

Више пута помињала се могућност званичне посете председника Србије Томислава Николића Загребу, али је све одлагано због унутрашњополитичке ситуације у Хрватској и одржавања ванредних избора.


ХЕЛИКОПТЕРОМ ДО ВОЈВОДИНЕ?

СВИ детаљи сусрета двоје званичника се још договарају. Према информацијама "Новости", постоји могућност да Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић, након обиласка Даља и Вуковара, истог дана хеликоптером дођу и у Војводину.

"Вечерње новости"

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

нн

16.06.2016 22:30

Да је још и Шешељ, било би занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

17.06.2016 04:24

Карадјордјево 2

ОДГОВОРИТЕ
Name

уг

17.06.2016 05:24

Требало јој је Шекија послат ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

17.06.2016 06:35

Да смета јој нас Др.В.Сесељ зато сто је ДЕСЕТ ПУТА СКОЛОВАНИЈИ ОД ЊЕ и никад се неце бавити устаслуком као она.Она и кад умре сањаце насег ВОЈУ идуцих Хиљаду или Тисуцу година(да ме боље разумије).ЗИВЕО СЕСЕЉ,ЗИВЕО ПУТИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

прва рука

17.06.2016 08:26

А са Шешељом це увеце

ОДГОВОРИТЕ