Vučić u ponedjeljak sa Kolindom u Vukovaru


U ponedjeljak iznenadni susret u Hrvatskoj. Položiće i vijence kraj rodne kuće Milutina Milankovića u Dalju

Srbija 17.06.2016 | 00:28
Vučić u ponedjeljak sa Kolindom u Vukovaru
Srpski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastaće se u ponedjeljak, 20. juna - ekskluzivno saznaju beogradske "Novosti".

Prema informacijama tog lista, planirano je da Vučić i šefica hrvatske države obiđu rodnu kuću čuvenog naučnika Milutina Milankovića, gde će položiti vence, a predviđena je i zajednička poseta Vukovaru.

Ovaj iznenadni susret trebalo bi da otvori novu stranicu u odnosima dvije država i da pokaže da su i Srbija i Hrvatska spremne da prevaziđu nesuglasice iz prošlosti, zbog kojih je saradnja u poslednjih nekoliko mjeseci spuštena na veoma nizak nivo.

Sastanak se organizuje nakon nedavne hrvatske blokade evropskog puta Srbije, pa se iz Zagreba očekuje poruka da će Sbija ubuduće moći da računa na podršku susjeda. A zajednički stav biće da dvije države imaju mnogo više onoga što ih povezuje, nego što ih razdvaja.

Očekuje se da će tokom susreta biti pokrenuta i pitanja nestalih, povratka kulturnog blaga, ali i zaštita srpske i hrvatske manjine.

izvori tvrde da je  Kolinda Grabar Kitarović preuzela inicijativu otopljavanja odnosa sa Beogradom, jer je dosadašnja hrvatska vlada radila upravo suprotno, povlačeći poteze, pogotovo na međunarodnom planu, koji su ih dodatno pogoršavali. To se prije svega odnosi na pokušaje blokade otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU, ali i zapaljive izjave oko lidera radikala Vojislava Šešelja.

Inače, premijer Vučić prisustvovao je inauguraciji hrvatske predsjednice u februaru 2015. godine. Njihov posljednji susret bio je u martu ove godine, kada su razgovarali na marginama međunarodnog samita u Mostaru.

Više puta pominjala se mogućnost zvanične posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Zagrebu, ali je sve odlagano zbog unutrašnjopolitičke situacije u Hrvatskoj i održavanja vanrednih izbora.


HELIKOPTEROM DO VOJVODINE?

SVI detalji susreta dvoje zvaničnika se još dogovaraju. Prema informacijama "Novosti", postoji mogućnost da Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić, nakon obilaska Dalja i Vukovara, istog dana helikopterom dođu i u Vojvodinu.

"Večernje novosti"

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

nn

16.06.2016 22:30

Da je još i Šešelj, bilo bi zanimljivo.

ODGOVORITE
Name

As

17.06.2016 04:24

Karadjordjevo 2

ODGOVORITE
Name

ug

17.06.2016 05:24

Trebalo joj je Šekija poslat ...

ODGOVORITE
Name

mf

17.06.2016 06:35

Da smeta joj nas Dr.V.Seselj zato sto je DESET PUTA SKOLOVANIJI OD NJE i nikad se nece baviti ustaslukom kao ona.Ona i kad umre sanjace naseg VOJU iducih Hiljadu ili Tisucu godina(da me bolje razumije).ZIVEO SESELJ,ZIVEO PUTIN

ODGOVORITE
Name

prva ruka

17.06.2016 08:26

A sa Šešeljom ce uvece

ODGOVORITE