Наставак кршења Караџићевих права

Резидуални механизам међународног кривичног суда у Хагу донио је одлуку којом је само дјелимично усвојио захтјев првог предсједника Републике Српске Радована Караџића за продужетак рока за најаву жалбе на пресуду која је донесена 24. марта.

Република Српска 16.06.2016 | 22:59
Наставак кршења Караџићевих права
Давање додатног рока од 30 дана је некоректно и угрожава процес одбране Караџића, рекао је за БН телевизију члан Караџићевог Правног тима одбране Горан Петронијевић.

Он је подсјетио да је након доношења пресуде, у складу са Правилником о поступку и доказима Хашког суда, рок за најаву жалбе 30 дана, у оквиру кога је неопходно означити све тачке жалбе, које ће се у главном жалбеном поднеску “нападати”.

“Тај рок од 30 дана је у старту продужен за још 60, што значи 90 дана. Имајући у виду изузетну обимност пресуде, која износи око 2600 страна, др Радован Караџић још у мају је затражио додатних 90 дана за најаву жалбе”, подсјетио је Петронијевић, појашњавајући да тај рок обухвата обавезну радњу да се цјелокупна пресуда прочита, проучи и дефинишу оне тачке пресуде које ће се главним жалбеним поднеском “нападати”.

Давање додатног рока од 30 дана оцјењује јако некоректним.

“Прочитати 2600 страна пресуде у овом року, и у овој фази само на енглеском језику, без верзије на српском језику, гдје би сви чланови тима могли да учествују у томе, није фер", каже Петронијевић за БН телевизију, додајући да то представља наставак кршења права др Радована Караџића.

(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ја

17.06.2016 05:50

Ин мени није дао ни пола дана

ОДГОВОРИТЕ