Nastavak kršenja Karadžićevih prava

Rezidualni mehanizam međunarodnog krivičnog suda u Hagu donio je odluku kojom je samo djelimično usvojio zahtjev prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića za produžetak roka za najavu žalbe na presudu koja je donesena 24. marta.

Republika Srpska 16.06.2016 | 22:59
Nastavak kršenja Karadžićevih prava
Davanje dodatnog roka od 30 dana je nekorektno i ugrožava proces odbrane Karadžića, rekao je za BN televiziju član Karadžićevog Pravnog tima odbrane Goran Petronijević.

On je podsjetio da je nakon donošenja presude, u skladu sa Pravilnikom o postupku i dokazima Haškog suda, rok za najavu žalbe 30 dana, u okviru koga je neophodno označiti sve tačke žalbe, koje će se u glavnom žalbenom podnesku “napadati”.

“Taj rok od 30 dana je u startu produžen za još 60, što znači 90 dana. Imajući u vidu izuzetnu obimnost presude, koja iznosi oko 2600 strana, dr Radovan Karadžić još u maju je zatražio dodatnih 90 dana za najavu žalbe”, podsjetio je Petronijević, pojašnjavajući da taj rok obuhvata obaveznu radnju da se cjelokupna presuda pročita, prouči i definišu one tačke presude koje će se glavnim žalbenim podneskom “napadati”.

Davanje dodatnog roka od 30 dana ocjenjuje jako nekorektnim.

“Pročitati 2600 strana presude u ovom roku, i u ovoj fazi samo na engleskom jeziku, bez verzije na srpskom jeziku, gdje bi svi članovi tima mogli da učestvuju u tome, nije fer", kaže Petronijević za BN televiziju, dodajući da to predstavlja nastavak kršenja prava dr Radovana Karadžića.

(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ja

17.06.2016 05:50

In meni nije dao ni pola dana

ODGOVORITE