Србија: Кинези граде луку од 300 мил. долара

Уговори о објекту на Дунаву и деоници Сурчин - Обреновац биће потписани током посете кинеског председника Си Ђинпинга. Нови пут који ће спајати коридоре 10 и 11 коштаће 210 милиона евра

Србија 16.06.2016 | 17:42
Србија: Кинези граде луку од 300 мил. долара
Посета кинеског председника Си Ђинпинга Србији донеће сигурне парафе на два битна инфраструктурна пројекта - луку на Дунаву и путну деоницу Сурчин - Обреновац. Две земље ће, према сазнањима "Новости", потписати меморандум о изградњи стратешке луке у близини моста "Михајло Пупин" вредне 300 милиона долара. Сигурно је да ће бити потписан и комерцијални уговор са кинеском банком за деоницу која ће спојити коридоре 10 и 11, а који ће бити вредан 210 милиона евра.

Велика кинеска компанија, која се бави лучким пословима инвестираће у изградњу луке код Панчева, за коју су Кинези још раније показивали интересовање. Стратешки је лука значајна због близине моста Земун - Борча, али и посебне погодности за транспортни саобраћај јер је у непосредној близини планирана и изградња велике индустријске зоне.

И потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је јуче најавила да ће током посете председника Кине Си Ђинпинга Србији бити потписан комерцијални уговор за градњу деонице Коридора 11 од Сурчина до Обреновца. Деоница Сурчин - Обрановац је део ауто-пута од Београда до Чачка и једина је деоница на том правцу чија градња још није обезбеђена уговором. Очекује се да ће се овај договор данас наћи и на седници владе.

"Током посете кинеског председника очекује се потписивање између 18 и 22 споразума и протокола, који ће се односити на индустријску зону, здравство, културу и образовање, као и инфраструктуру", рекла је Зорана Михајловић.

Министарка грађевинарства водиће и први састанак Савета за инфраструктуру, који ће бити формиран за време посете првог човека Кине, а очекује се да ће бити заказан крајем јула. Наша земља ће тако добити на значају, јер ће се на овим састанцима, који ће бити у Београду, одлучивати о свим пројектима које ће Кина разматрати за улагање у Европу и осталих 16 земаља Старог континента.

СИГУРНО У ЖЕЛЕЗАРИ

Први човек Кине сигурно ће посетити и једну од највећих инвестиција из његове земље у Европи - Железару Смедерево. Кинески "Хестил" купио је српску фабрику челика 18. априла за 46 милиона, а у њу ће уложити око 300 милиона долара. Ова компанија "мерка" још најмање три фирме у нашој земљи, међу којима је и РТБ "Бор".

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоја

16.06.2016 17:28

Амери на апаратима а ускоро долази Медведев!

ОДГОВОРИТЕ