Srbija: Kinezi grade luku od 300 mil. dolara

Ugovori o objektu na Dunavu i deonici Surčin - Obrenovac biće potpisani tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga. Novi put koji će spajati koridore 10 i 11 koštaće 210 miliona evra

Srbija 16.06.2016 | 17:42
Srbija: Kinezi grade luku od 300 mil. dolara
Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji doneće sigurne parafe na dva bitna infrastrukturna projekta - luku na Dunavu i putnu deonicu Surčin - Obrenovac. Dve zemlje će, prema saznanjima "Novosti", potpisati memorandum o izgradnji strateške luke u blizini mosta "Mihajlo Pupin" vredne 300 miliona dolara. Sigurno je da će biti potpisan i komercijalni ugovor sa kineskom bankom za deonicu koja će spojiti koridore 10 i 11, a koji će biti vredan 210 miliona evra.

Velika kineska kompanija, koja se bavi lučkim poslovima investiraće u izgradnju luke kod Pančeva, za koju su Kinezi još ranije pokazivali interesovanje. Strateški je luka značajna zbog blizine mosta Zemun - Borča, ali i posebne pogodnosti za transportni saobraćaj jer je u neposrednoj blizini planirana i izgradnja velike industrijske zone.

I potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je juče najavila da će tokom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji biti potpisan komercijalni ugovor za gradnju deonice Koridora 11 od Surčina do Obrenovca. Deonica Surčin - Obranovac je deo auto-puta od Beograda do Čačka i jedina je deonica na tom pravcu čija gradnja još nije obezbeđena ugovorom. Očekuje se da će se ovaj dogovor danas naći i na sednici vlade.

"Tokom posete kineskog predsednika očekuje se potpisivanje između 18 i 22 sporazuma i protokola, koji će se odnositi na industrijsku zonu, zdravstvo, kulturu i obrazovanje, kao i infrastrukturu", rekla je Zorana Mihajlović.

Ministarka građevinarstva vodiće i prvi sastanak Saveta za infrastrukturu, koji će biti formiran za vreme posete prvog čoveka Kine, a očekuje se da će biti zakazan krajem jula. Naša zemlja će tako dobiti na značaju, jer će se na ovim sastancima, koji će biti u Beogradu, odlučivati o svim projektima koje će Kina razmatrati za ulaganje u Evropu i ostalih 16 zemalja Starog kontinenta.

SIGURNO U ŽELEZARI

Prvi čovek Kine sigurno će posetiti i jednu od najvećih investicija iz njegove zemlje u Evropi - Železaru Smederevo. Kineski "Hestil" kupio je srpsku fabriku čelika 18. aprila za 46 miliona, a u nju će uložiti oko 300 miliona dolara. Ova kompanija "merka" još najmanje tri firme u našoj zemlji, među kojima je i RTB "Bor".

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Joja

16.06.2016 19:28

Ameri na aparatima a uskoro dolazi Medvedev!

ODGOVORITE