Оптужио Мура да се свети због Радончића

Након што је судија Џоана Корнер у својој анализи критиковала рад Тужилаштва БиХ, портпарол Грубешић рекао да се ради о нападу на правосуђе

Босна и Херцеговина 16.06.2016 | 17:26
Оптужио Мура да се свети због Радончића

Након што је судија Џоана Корнер у анализи критиковала рад Тужилаштва БиХ на предметима ратних злочина, портпарол те институције је рекао да се ради о нападу на правосуђе, јавила је Балканска истраживачка мрежа (БИРН) БиХ.

Корнер је закључила да је неопходно извршити преглед и контролу оптужница које раде тужиоци Тужилаштва БиХ и престати са праксом подизања оптужница ради "испуњења норме" или притисака медија или група жртава.

 "Ова наводна анализа је напад на правосудне институције. Начин да шеф Мисије ОСЦЕ врши увид у предмете обухваћен је одређеним истражним радњама у предмету 'Радончић и други'“, казао је портпарол Борис Грубешић.

Шеф мисије ОСЦЕ-а Џонатан Мур одговорио је да то није питање неког рата и сукоба, нагласивши да је предсједник Високог судског и тужилачког вијећа БиХ Милан Тегелтија рекао да препоруке већ имају подршку те институције.

Корнер је навела да Тужилаштво БиХ своју пажњу треба усмјерити на осумњичене који су имали заповједне одговорности, то јест оне који су наредили извршење злочина.

"Ради смањења броја преосталих предмета препоручује се да Тужилаштво БиХ и судије изврше потпун преглед предмета у којима још није започео поступак, како би утврдили да ли неки задовољава критеријуме за уступање судовима ентитета“, навела је Корнер у анализу коју је у Сарајеву представила Мисија ОСЦЕ-а у БиХ.



Према Корнер, када истрага укаже на чињеницу да осумњичени не задовољава критеријуме вођења поступка против њега пред Судом БиХ, Тужилаштво БиХ би требало уступити истрагу тужилаштвима ентитета.

"Требало би престати са праксом подизања оптужница против осумњичених у циљу испуњења норме, остварења повољних статистичких показатеља или усљед притиска медија или група жртава.

Не би требало трошити драгоцјено вријеме и ресурсе на настојање утврђивања идентитета 'непознатих' ниско рангираних починилаца који су повезани са истрагом против високо рангираног осумњиченог.

Нагласак би требао бити на квалитету, а не квантитету“, стоји у извјештају Корнерове.
 
Такође, препоручила је да се уведе обавеза за тужиоце и истражитеље да похађају додатни курс на тему елемената злочина и облика одговорности најмање једанпут годишње, током прве двије године рада у Посебном одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

Када је у питању главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић, у анализи судије Корнер требао би да покрене промјене структуре, неопходне за ефикасан рад Тужилаштва БиХ.

Препорука је да се именује извршилац на мјесту "шефа за вођење поступка“ који би пружио помоћ у раду замјенику главног тужиоца.

„Одговорност главног тужиоца не би требала одухватати свакодневно управљање радом на предметима ратних злочина.

Та одговорност требала би бити повјерена замјенику главног тужиоца“, наведено је у извјештају.

 „Саме институције, Високо судско и тужилачко вијеће (ВСТВ), Тужилаштво БиХ и Суд БиХ треба да реагују и реализују препоруке ако то желе", казао је Мур, напоменувши да мисија ОСЦЕ-а прати вођење судских поступака у БиХ од 1996. године.

На питање зашто раније није ангажована судија Корнер да уради анализу, Мур је казао да је његов мандат у ОСЦЕ-у око годину и по.

(СБ/Онаса)   

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Републиканац

16.06.2016 16:16

Мислим да је Мур и мисија ОСЦЕ у овом пројекту квалитетно одрадила посао. Суштина јесте квалитет а не квантитет и "позиционирање" Суда и Тужилштва БиХ у реалним условима, комплексне проблематике, као и БиХ-сложене, уније држава, Републике Српске и Федерације БиХ. Поштује се и уставни основ да Српска и Федерација процесуирају предмете из своје, искључиве уставне надлежности, а то су СВА кривична дјела, укључујући и ратни злочин ( надлежност Српске, а ФБИХ је подијељена). Ово је прави корак, у правом правцу и смјеру-враћања "наментутих" надлежности, изведених, квази и неодрживих структура на нивоу заједнице, уније, БиХ, а укључујући и СуД и Тужилаштво. На овај начин, овим МДЕЛОМ, може су у даљем "избалансирати" расподјела власти између уније БиХ и Српске и Федерације, а у општем контексту "стабилизације" БиХ и региона. Честитке Муру, веома позитиван одважан корак, за све, укљућујући и БиХ у цјелини. Позитивно сам изненађен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

16.06.2016 17:50

Републиканац. Да некада несто процитас, па барем то била и зута стампа, јасно би ти било да БиХ није унија ФБих и РС-а. Мани се цорава посла и процитај несто кад кад!

Name

правник

16.06.2016 17:11

Тужилаштва су под директном политичком контролом што неби смјело да буде ако хоћемо да имамо правду. Неможе политика диктирати коме ће и када бити подигнута оптужница. Не може се кривични поступак подметати политичарима а онда након што се уложе толики напори и проведу докази утврди се да није крив. Слуачј "РАДОНЧИЋ" је дно дна правосудног система БиХ. Против Радончића се води очигледно намонтиран кривични поступак и то сви знају. То више није никаква тајна. Човјеку суде за којекакве бесмислице док други политичари пљачкају народ и краду милијарде. Са друге стране, гањају се само ситни "ратни злочинци", да се оправда рад, док они који су наређивали, планирали и знали за почињења злочина сједе у институцијама на високим позицијама. Тужилаштво БиХ све чини да се прикрију злочини припадника Армије БиХ. Ништа се не предузима на откривању и проналаску несталих Срба и Хрвата. Ово правосуђе је зрело за једну корјениту промјену. Дјецу да смо довели са факултета боље би радили од ових испушених муштикли. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

16.06.2016 17:26

Одмах се квалифјкује као напад на институције! Салиховиц је умслио да је институција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

16.06.2016 17:47

Зар не требају странци да оду,да препусте насим институцијама да раде,или?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

16.06.2016 19:37

Управо обратно, на све позиције у правосудју примити стране судије, тузиоце и инспекторе а све домаце растјерати.

Name

ре.дивља јабука

17.06.2016 07:13

А кад примите странце у све институције тад це уцесници у рату који били кувари бити осудјени на дозивотну xбог удрузаног злоцинацког подухвата,на србе се односи наравно