Optužio Mura da se sveti zbog Radončića

Nakon što je sudija Džoana Korner u svojoj analizi kritikovala rad Tužilaštva BiH, portparol Grubešić rekao da se radi o napadu na pravosuđe

Bosna i Hercegovina 16.06.2016 | 17:26
Optužio Mura da se sveti zbog Radončića

Nakon što je sudija Džoana Korner u analizi kritikovala rad Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina, portparol te institucije je rekao da se radi o napadu na pravosuđe, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH.

Korner je zaključila da je neophodno izvršiti pregled i kontrolu optužnica koje rade tužioci Tužilaštva BiH i prestati sa praksom podizanja optužnica radi "ispunjenja norme" ili pritisaka medija ili grupa žrtava.

 "Ova navodna analiza je napad na pravosudne institucije. Način da šef Misije OSCE vrši uvid u predmete obuhvaćen je određenim istražnim radnjama u predmetu 'Radončić i drugi'“, kazao je portparol Boris Grubešić.

Šef misije OSCE-a Džonatan Mur odgovorio je da to nije pitanje nekog rata i sukoba, naglasivši da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija rekao da preporuke već imaju podršku te institucije.

Korner je navela da Tužilaštvo BiH svoju pažnju treba usmjeriti na osumnjičene koji su imali zapovjedne odgovornosti, to jest one koji su naredili izvršenje zločina.

"Radi smanjenja broja preostalih predmeta preporučuje se da Tužilaštvo BiH i sudije izvrše potpun pregled predmeta u kojima još nije započeo postupak, kako bi utvrdili da li neki zadovoljava kriterijume za ustupanje sudovima entiteta“, navela je Korner u analizu koju je u Sarajevu predstavila Misija OSCE-a u BiH.



Prema Korner, kada istraga ukaže na činjenicu da osumnjičeni ne zadovoljava kriterijume vođenja postupka protiv njega pred Sudom BiH, Tužilaštvo BiH bi trebalo ustupiti istragu tužilaštvima entiteta.

"Trebalo bi prestati sa praksom podizanja optužnica protiv osumnjičenih u cilju ispunjenja norme, ostvarenja povoljnih statističkih pokazatelja ili usljed pritiska medija ili grupa žrtava.

Ne bi trebalo trošiti dragocjeno vrijeme i resurse na nastojanje utvrđivanja identiteta 'nepoznatih' nisko rangiranih počinilaca koji su povezani sa istragom protiv visoko rangiranog osumnjičenog.

Naglasak bi trebao biti na kvalitetu, a ne kvantitetu“, stoji u izvještaju Kornerove.
 
Takođe, preporučila je da se uvede obaveza za tužioce i istražitelje da pohađaju dodatni kurs na temu elemenata zločina i oblika odgovornosti najmanje jedanput godišnje, tokom prve dvije godine rada u Posebnom odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Kada je u pitanju glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, u analizi sudije Korner trebao bi da pokrene promjene strukture, neophodne za efikasan rad Tužilaštva BiH.

Preporuka je da se imenuje izvršilac na mjestu "šefa za vođenje postupka“ koji bi pružio pomoć u radu zamjeniku glavnog tužioca.

„Odgovornost glavnog tužioca ne bi trebala oduhvatati svakodnevno upravljanje radom na predmetima ratnih zločina.

Ta odgovornost trebala bi biti povjerena zamjeniku glavnog tužioca“, navedeno je u izvještaju.

 „Same institucije, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), Tužilaštvo BiH i Sud BiH treba da reaguju i realizuju preporuke ako to žele", kazao je Mur, napomenuvši da misija OSCE-a prati vođenje sudskih postupaka u BiH od 1996. godine.

Na pitanje zašto ranije nije angažovana sudija Korner da uradi analizu, Mur je kazao da je njegov mandat u OSCE-u oko godinu i po.

(SB/Onasa)   

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Republikanac

16.06.2016 16:16

Mislim da je Mur i misija OSCE u ovom projektu kvalitetno odradila posao. Suština jeste kvalitet a ne kvantitet i "pozicioniranje" Suda i Tužilštva BiH u realnim uslovima, kompleksne problematike, kao i BiH-složene, unije država, Republike Srpske i Federacije BiH. Poštuje se i ustavni osnov da Srpska i Federacija procesuiraju predmete iz svoje, isključive ustavne nadležnosti, a to su SVA krivična djela, uključujući i ratni zločin ( nadležnost Srpske, a FBIH je podijeljena). Ovo je pravi korak, u pravom pravcu i smjeru-vraćanja "namentutih" nadležnosti, izvedenih, kvazi i neodrživih struktura na nivou zajednice, unije, BiH, a uključujući i SuD i Tužilaštvo. Na ovaj način, ovim MDELOM, može su u daljem "izbalansirati" raspodjela vlasti između unije BiH i Srpske i Federacije, a u opštem kontekstu "stabilizacije" BiH i regiona. Čestitke Muru, veoma pozitivan odvažan korak, za sve, ukljućujući i BiH u cjelini. Pozitivno sam iznenađen.

ODGOVORITE
Name

Miki

16.06.2016 17:50

Republikanac. Da nekada nesto procitas, pa barem to bila i zuta stampa, jasno bi ti bilo da BiH nije unija FBih i RS-a. Mani se corava posla i procitaj nesto kad kad!

Name

pravnik

16.06.2016 17:11

Tužilaštva su pod direktnom političkom kontrolom što nebi smjelo da bude ako hoćemo da imamo pravdu. Nemože politika diktirati kome će i kada biti podignuta optužnica. Ne može se krivični postupak podmetati političarima a onda nakon što se ulože toliki napori i provedu dokazi utvrdi se da nije kriv. Sluačj "RADONČIĆ" je dno dna pravosudnog sistema BiH. Protiv Radončića se vodi očigledno namontiran krivični postupak i to svi znaju. To više nije nikakva tajna. Čovjeku sude za kojekakve besmislice dok drugi političari pljačkaju narod i kradu milijarde. Sa druge strane, ganjaju se samo sitni "ratni zločinci", da se opravda rad, dok oni koji su naređivali, planirali i znali za počinjenja zločina sjede u institucijama na visokim pozicijama. Tužilaštvo BiH sve čini da se prikriju zločini pripadnika Armije BiH. Ništa se ne preduzima na otkrivanju i pronalasku nestalih Srba i Hrvata. Ovo pravosuđe je zrelo za jednu korjenitu promjenu. Djecu da smo doveli sa fakulteta bolje bi radili od ovih ispušenih muštikli. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Ako

16.06.2016 17:26

Odmah se kvalifjkuje kao napad na institucije! Salihovic je umslio da je institucija!

ODGOVORITE
Name

zumba

16.06.2016 17:47

Zar ne trebaju stranci da odu,da prepuste nasim institucijama da rade,ili?

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

16.06.2016 19:37

Upravo obratno, na sve pozicije u pravosudju primiti strane sudije, tuzioce i inspektore a sve domace rastjerati.

Name

re.divlja jabuka

17.06.2016 07:13

A kad primite strance u sve institucije tad ce ucesnici u ratu koji bili kuvari biti osudjeni na dozivotnu xbog udruzanog zlocinackog poduhvata,na srbe se odnosi naravno