УН упозоравају: Кип слободе и Венеција ће бити потопљени

Климатске промене представљају највећу претњу за неколико најпопуларнијих знаменитости у свету, укључујући Кип слободе, острва Галапагос, Ускршња острва, Венецију и Стоунхенџ, наводи се у извештају чији је спонзор УН.

Путовања 16.06.2016 | 09:18
УН упозоравају: Кип слободе и Венеција ће бити потопљени
Стручњаци су закључили да је тренутно угрожена 31 знаменитост у 29 земаља, које су осетљиве на повећање температуре, топљење глечера, раст нивоа мора, оштрије временске услове, горе суше и дуже сезоне пожара на отвореном простору. Они такође верују да овај број представља само врх леденог брега, пише Гардијан.

Научници наводе да је од кључног значаја да се ограничи глобално отопљавање на мање од два степена Целзијусова. Уколико се два степена премаши, последице би могле да буду катастрофалне и неповратне.

Од климатских промена не би страдале само туристичке дестинације, већ и локални економски развој који Унеско тренутно покушава да заштити, изјавио је Мехтилд Рослер, директор Унесковог центра за светску баштину.

“Ово је само врх леденог брега. Сасвим очигледно се намеће потреба за надгледањем најважнијих природних споменика, а научници наводе да су тренутно најугроженији корални рељефи”, изјавио је Рослер.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Чињеница

16.06.2016 07:53

Свијетла на аутомобилу, упаљена у сред дана, доприносе добром дијелу глобалног загријавања. Коме је то у интересу и зашто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

17.06.2016 07:54

Ми тонемо сваки дан,вец 30година константно а они кукају нецему сто це бити у будуцности

ОДГОВОРИТЕ