UN upozoravaju: Kip slobode i Venecija će biti potopljeni

Klimatske promene predstavljaju najveću pretnju za nekoliko najpopularnijih znamenitosti u svetu, uključujući Kip slobode, ostrva Galapagos, Uskršnja ostrva, Veneciju i Stounhendž, navodi se u izveštaju čiji je sponzor UN.

Putovanja 16.06.2016 | 09:18
UN upozoravaju: Kip slobode i Venecija će biti potopljeni
Stručnjaci su zaključili da je trenutno ugrožena 31 znamenitost u 29 zemalja, koje su osetljive na povećanje temperature, topljenje glečera, rast nivoa mora, oštrije vremenske uslove, gore suše i duže sezone požara na otvorenom prostoru. Oni takođe veruju da ovaj broj predstavlja samo vrh ledenog brega, piše Gardijan.

Naučnici navode da je od ključnog značaja da se ograniči globalno otopljavanje na manje od dva stepena Celzijusova. Ukoliko se dva stepena premaši, posledice bi mogle da budu katastrofalne i nepovratne.

Od klimatskih promena ne bi stradale samo turističke destinacije, već i lokalni ekonomski razvoj koji Unesko trenutno pokušava da zaštiti, izjavio je Mehtild Rosler, direktor Uneskovog centra za svetsku baštinu.

“Ovo je samo vrh ledenog brega. Sasvim očigledno se nameće potreba za nadgledanjem najvažnijih prirodnih spomenika, a naučnici navode da su trenutno najugroženiji koralni reljefi”, izjavio je Rosler.

B 92
foto: internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Činjenica

16.06.2016 07:53

Svijetla na automobilu, upaljena u sred dana, doprinose dobrom dijelu globalnog zagrijavanja. Kome je to u interesu i zašto?

ODGOVORITE
Name

ja

17.06.2016 07:54

Mi tonemo svaki dan,vec 30godina konstantno a oni kukaju necemu sto ce biti u buducnosti

ODGOVORITE