Иванићево писмо дато дисциплинском тужиоцу

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија упознао је данас чланове Савјета о садржају писма члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића у којем захтијева одговоре о евентуалним притисцима поступајућег тужиоца на директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића уочи доношења једностране одлуке о методологији обраде пописне грађе.

Босна и Херцеговина 15.06.2016 | 14:30
Иванићево писмо дато дисциплинском тужиоцу
Тегелтија је на сједници Савјета рекао да се писмо мора упутити дисциплинском тужиоцу који ће, уколико се успостави истинитост навода, покренути дисциплинску одговорност.

"ВСТС мора провјерити да ли је тај разговор одржан. Писмо има третман дисциплинске пријаве и ја ћу га упутити дисциплинском тужиоцу у редовну процедуру", додао је Тегелтија.

Чланови Савјета упознати су и о трансформацији буџетске подршке ЕУ за процесуирање ратних злочина, која ће се у наредном периоду одвијати у облику гранта.

На сједници је речено да ће ЕУ убудуће средства уплаћивати Министарству финансија и трезора БиХ, које ће их распоређивати правосудним институцијама у БиХ према њиховим потребама.

Осим судова и тужилаштава, један од корисника ових средстава биће и ВСТС, који ће бити задужен за пружање подршке Надзорном тијелу за процесуирање ратних злочина.

ЕУ је предвидјела да набавка неопходне опреме за рад судова и тужилаштава буде централизована, односно да се обавља из једне институције, те задужила ВСТС за тај посао.

Потпредсједник ВСТС-а Јадранка Локмић Мисирача упознала је чланове Савјета о закључцима извјештаја о процјени конференције страна потписница Конвенције Савјета Европе о прању, тражењу, привременом и трајном одузимању имовинске користи стечене криминалом, те финансирању тероризма.

Она је навела да је на састанку у Стразбуру о питању одузимања имовинске користи закључено да је неопходно примијенити усаглашену легислативу у БиХ, а да легислативу за праћење токова новца треба унаприједити.

"БиХ је препоручено да се евидентирају привремено блокирана и трајно одузета имовина, а један од закључака недавно одржане конференције главних тужилаца у Теслићу јесте обавеза главних тужилаца да се старају о реализацији ове препоруке", додала је Локмић Мисирача.

Оцјењивање судије Суда БиХ који је кандидат у поступку именовања, одржано је без присуства јавности.

Чланови Савјета ће у току дана именовати носиоце правосудних функција у Републици Српској и Федерацији БиХ.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Миле

15.06.2016 13:28

РС це категорицно одбити и застити ти владајуцу гарнитуру од одузимања имовине не законито стецену, ЕУ не разумију како наси политицари мукотрпно раде!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.06.2016 13:54

Овде низије битна имовина,зар ви не видите ста се ради и ста полако стизе из ЕУ.Тиха централизација корак по корак.Процитајте прицу јос једном.

Name

Ре милан

15.06.2016 14:56

Дрзава И њени интереси су вазнији него интереси појединаца или криминалаца !!

Name

Ре миле

15.06.2016 15:21

Па наравно боља нам је И уредзенија РС него ЕУ ??

Name

Сведок

15.06.2016 14:01

Ниста се не мозе постици пред тим ВСТС то је правосудна мафија лицно сам поднио три представке због незаконитог рада и поступања судија, једна се односила на рад Недјије Сехели друга на Мирослава Д.Марковица и треца на Звјездану Антонијевиц ти људи су корумпирани у правосудју али их стити ВСТС .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведок

15.06.2016 14:18

Лицно је упознат и овај Тегелтија о корупцији у правосудју и злоупотребама да је хтио несто подузети не би допустио да судија основног суда тацније бивса пресједница суда Недјија Сехелиц ради и даље у правосудју као судија а правосназно је кривицно осудјена за злоупотребу слузбеног полозаја и овластења пресуда окрузног суда у Добоју .....сест мјесеци затвора двије годино условно и то вам је слика правосудја.

Name

нећу дочекати

15.06.2016 20:09

Добро је и дато. Хоће ли фајде бити неке од те предаје.

ОДГОВОРИТЕ