Ivanićevo pismo dato disciplinskom tužiocu

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija upoznao je danas članove Savjeta o sadržaju pisma člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića u kojem zahtijeva odgovore o eventualnim pritiscima postupajućeg tužioca na direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića uoči donošenja jednostrane odluke o metodologiji obrade popisne građe.

Bosna i Hercegovina 15.06.2016 | 14:30
Ivanićevo pismo dato disciplinskom tužiocu
Tegeltija je na sjednici Savjeta rekao da se pismo mora uputiti disciplinskom tužiocu koji će, ukoliko se uspostavi istinitost navoda, pokrenuti disciplinsku odgovornost.

"VSTS mora provjeriti da li je taj razgovor održan. Pismo ima tretman disciplinske prijave i ja ću ga uputiti disciplinskom tužiocu u redovnu proceduru", dodao je Tegeltija.

Članovi Savjeta upoznati su i o transformaciji budžetske podrške EU za procesuiranje ratnih zločina, koja će se u narednom periodu odvijati u obliku granta.

Na sjednici je rečeno da će EU ubuduće sredstva uplaćivati Ministarstvu finansija i trezora BiH, koje će ih raspoređivati pravosudnim institucijama u BiH prema njihovim potrebama.

Osim sudova i tužilaštava, jedan od korisnika ovih sredstava biće i VSTS, koji će biti zadužen za pružanje podrške Nadzornom tijelu za procesuiranje ratnih zločina.

EU je predvidjela da nabavka neophodne opreme za rad sudova i tužilaštava bude centralizovana, odnosno da se obavlja iz jedne institucije, te zadužila VSTS za taj posao.

Potpredsjednik VSTS-a Jadranka Lokmić Misirača upoznala je članove Savjeta o zaključcima izvještaja o procjeni konferencije strana potpisnica Konvencije Savjeta Evrope o pranju, traženju, privremenom i trajnom oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom, te finansiranju terorizma.

Ona je navela da je na sastanku u Strazburu o pitanju oduzimanja imovinske koristi zaključeno da je neophodno primijeniti usaglašenu legislativu u BiH, a da legislativu za praćenje tokova novca treba unaprijediti.

"BiH je preporučeno da se evidentiraju privremeno blokirana i trajno oduzeta imovina, a jedan od zaključaka nedavno održane konferencije glavnih tužilaca u Tesliću jeste obaveza glavnih tužilaca da se staraju o realizaciji ove preporuke", dodala je Lokmić Misirača.

Ocjenjivanje sudije Suda BiH koji je kandidat u postupku imenovanja, održano je bez prisustva javnosti.

Članovi Savjeta će u toku dana imenovati nosioce pravosudnih funkcija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mile

15.06.2016 13:28

RS ce kategoricno odbiti i zastiti ti vladajucu garnituru od oduzimanja imovine ne zakonito stecenu, EU ne razumiju kako nasi politicari mukotrpno rade!!

ODGOVORITE
Name

Milan

15.06.2016 13:54

Ovde nizije bitna imovina,zar vi ne vidite sta se radi i sta polako stize iz EU.Tiha centralizacija korak po korak.Procitajte pricu jos jednom.

Name

Re milan

15.06.2016 14:56

Drzava I njeni interesi su vazniji nego interesi pojedinaca ili kriminalaca !!

Name

Re mile

15.06.2016 15:21

Pa naravno bolja nam je I uredzenija RS nego EU ??

Name

Svedok

15.06.2016 14:01

Nista se ne moze postici pred tim VSTS to je pravosudna mafija licno sam podnio tri predstavke zbog nezakonitog rada i postupanja sudija, jedna se odnosila na rad Nedjije Seheli druga na Miroslava D.Markovica i treca na Zvjezdanu Antonijevic ti ljudi su korumpirani u pravosudju ali ih stiti VSTS .

ODGOVORITE
Name

Svedok

15.06.2016 14:18

Licno je upoznat i ovaj Tegeltija o korupciji u pravosudju i zloupotrebama da je htio nesto poduzeti ne bi dopustio da sudija osnovnog suda tacnije bivsa presjednica suda Nedjija Sehelic radi i dalje u pravosudju kao sudija a pravosnazno je krivicno osudjena za zloupotrebu sluzbenog polozaja i ovlastenja presuda okruznog suda u Doboju .....sest mjeseci zatvora dvije godino uslovno i to vam je slika pravosudja.

Name

neću dočekati

15.06.2016 20:09

Dobro je i dato. Hoće li fajde biti neke od te predaje.

ODGOVORITE