Невријеме у Ц. Гори: Потопљена "Невјеста"

Невреме какво се не памти у ово доба године погодило је Бококоторски залив. "Невеста" Јадрана је била потопљена, а од обилне кише, која је сатима лила, набујали су и подивљали потоци и речице, који су пред собом ваљали камење, муљ, песак.

Регион 13.06.2016 | 21:00
Невријеме у Ц. Гори: Потопљена "Невјеста"
Многи делови градова у заливу су били под водом, а невреме се посебно стуштило на Котор, чији су припадници Службе заштите и спасавања до пет сати ујутру имали пуне руке посла. У овом граду формиран је Кризни штаб за ванредне ситуације, којим руководе градоначелник Александар Стјепчевић и командир Службе заштите Максим Мандић.



"У току јучерашњег дана и ноћи, служба заштите интервенисала је на 37 локација на територији которске општине, међу којима су најугроженији Конго (код аутобуске станице), Муо (муљанска рива, породичне куће), Доњи пут (Доброта), Шкаљари (ОШ "Његош", породичнекуће на горњим котама), Стари град... На спорним локацијама ситуација је доведена у нормалу", обавестили су из општине "Новости".

"У случају потребе, Кризни штаб ће се обратити Директорату за ванредне ситуације МУП-а зарад пружања помоћи у евентуалној евакуацији грађана и добара.У случају поновних поплава, узрокованих екстремним временским непогодама, Кризни штаб је обезбедио евакуациони центар са свом пропратном опремом.Служба заштите Општине Котор даноноћно дежура и грађани с њом могу контактирати на број: 032/325-480".



Застрашујући призор могао се видети јуче у насељу Шкаљари, када су делови стена и разног материјала падали на кућу породице Пенда, угрожавајући чак и њене темеље. Велику хуманост поред ватрогасаца показао је мештанин Видо Радоњић, који је са својим багером откопао бујични канал и тако спасао кућу.



Сатима је рива у Доброти била под водом, а суморну слику додатно су појачавале бујице по улицама, потопљени подруми, помоћни објекти. Слике заробљених аутомобила у води обишле су регион. Ни најстари Которани не памте да је у ово доба године побеснела Шкудра, чији водопад је јуче био атракција за туристе.

"Невреме није заобишло ни суседни Тиват. Припадници Службе заштите су заједно са радницима `Комуналног` и уз помоћ механизације веома брзо рашчистили Јадранску магистралу и успоставили саобраћај", изјавио је в. д командира службе, Зоран Барбић.

Колику штету је невреме причинило на овом делу црногорске обале, још се не зна. Тај посао утврдиће надлежне службе Министарства унутрашњих послова.



БРАНА ОД ВРЕЋА

Било је критично и на аеродрому, где су поплављене техничке просторије. Ватрогасци су испумпавали воду, а да би спречили њено продирање, направили су брану од врећа с песком.

Јуче је невреме стало, па се и живот колико-толико вратио у нормалу.