Nevrijeme u C. Gori: Potopljena "Nevjesta"

Nevreme kakvo se ne pamti u ovo doba godine pogodilo je Bokokotorski zaliv. "Nevesta" Jadrana je bila potopljena, a od obilne kiše, koja je satima lila, nabujali su i podivljali potoci i rečice, koji su pred sobom valjali kamenje, mulj, pesak.

Region 13.06.2016 | 21:00
Nevrijeme u C. Gori: Potopljena "Nevjesta"
Mnogi delovi gradova u zalivu su bili pod vodom, a nevreme se posebno stuštilo na Kotor, čiji su pripadnici Službe zaštite i spasavanja do pet sati ujutru imali pune ruke posla. U ovom gradu formiran je Krizni štab za vanredne situacije, kojim rukovode gradonačelnik Aleksandar Stjepčević i komandir Službe zaštite Maksim Mandić.



"U toku jučerašnjeg dana i noći, služba zaštite intervenisala je na 37 lokacija na teritoriji kotorske opštine, među kojima su najugroženiji Kongo (kod autobuske stanice), Muo (muljanska riva, porodične kuće), Donji put (Dobrota), Škaljari (OŠ "Njegoš", porodičnekuće na gornjim kotama), Stari grad... Na spornim lokacijama situacija je dovedena u normalu", obavestili su iz opštine "Novosti".

"U slučaju potrebe, Krizni štab će se obratiti Direktoratu za vanredne situacije MUP-a zarad pružanja pomoći u eventualnoj evakuaciji građana i dobara.U slučaju ponovnih poplava, uzrokovanih ekstremnim vremenskim nepogodama, Krizni štab je obezbedio evakuacioni centar sa svom propratnom opremom.Služba zaštite Opštine Kotor danonoćno dežura i građani s njom mogu kontaktirati na broj: 032/325-480".



Zastrašujući prizor mogao se videti juče u naselju Škaljari, kada su delovi stena i raznog materijala padali na kuću porodice Penda, ugrožavajući čak i njene temelje. Veliku humanost pored vatrogasaca pokazao je meštanin Vido Radonjić, koji je sa svojim bagerom otkopao bujični kanal i tako spasao kuću.



Satima je riva u Dobroti bila pod vodom, a sumornu sliku dodatno su pojačavale bujice po ulicama, potopljeni podrumi, pomoćni objekti. Slike zarobljenih automobila u vodi obišle su region. Ni najstari Kotorani ne pamte da je u ovo doba godine pobesnela Škudra, čiji vodopad je juče bio atrakcija za turiste.

"Nevreme nije zaobišlo ni susedni Tivat. Pripadnici Službe zaštite su zajedno sa radnicima `Komunalnog` i uz pomoć mehanizacije veoma brzo raščistili Jadransku magistralu i uspostavili saobraćaj", izjavio je v. d komandira službe, Zoran Barbić.

Koliku štetu je nevreme pričinilo na ovom delu crnogorske obale, još se ne zna. Taj posao utvrdiće nadležne službe Ministarstva unutrašnjih poslova.



BRANA OD VREĆA

Bilo je kritično i na aerodromu, gde su poplavljene tehničke prostorije. Vatrogasci su ispumpavali vodu, a da bi sprečili njeno prodiranje, napravili su branu od vreća s peskom.

Juče je nevreme stalo, pa se i život koliko-toliko vratio u normalu.



Izvor: Večernje novosti
Foto: Večernje novosti/radiotivat.com

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mi6

13.06.2016 22:06

Valjda nece pustati vodu iz akumulacija Drinom?

ODGOVORITE