Јадар слави епископа

Академик СКАНУ Драгољуб - Драго Мирковић из Бијељине, ликовни уметник и власник фирме "Евро мермер", урадио је бесплатно спомен- знамење које ће бити на кући у Варош Лешници, у дворишту где је рођен и одрастао први епископ шумадијски Валеријан (Стефановић), једини Јадранин који је био владика у СПЦ и последњи чији је избор потврдио краљ.

Србија 13.06.2016 | 12:25
Јадар слави епископа

Спомен-знамење на слици биће постављено наредних дана, а велика свечаност поводом 40 година од смрти тог архијерејера СПЦ, чији ће домаћин бити лознички градоначелник Видоје Петровић, који је свесрдно прихватио иницијативу "Новости" и "Гласа цркве" да се владика Валеријан отргне од заборава, јер, чак и у цркви у тој варошици која је 200 метара од места где је рођен, нема никаквог сведочанства о великодостојнику СПЦ вредног сваког поштовања.

До краја месеца "Глас цркве" ће из пера протођакона др Љубомира Ранковића објавити књигу о епископу Валеријану, а ускоро ће монографију посвећену њему да објави и Епархија шумадијска у којој је службовао од 1947. године па до 1976. године, практично до краја живота.

"Епископ Валеријан је замонашио потоњег патријарха српског Германа, имао је велики утицај у СПЦ, па како сам истражио, њему припадају велике заслуге што СПЦ није подржала иницијативу да Јосип Броз добије Нобелову награду, што је скинуто са дневно реда заседања `врха` цркве и речено да иде у ад акта", прича др Ранковић.

"Владика је непосредно после одбијања СПЦ да подржи Броза за нобеловца имао тежак удес, код Крагујевца, од чега се никад није опоравио. Удес, по много чему, има `рукопис` тајне полиције. Никад га и ничим нико није могао да сломи, јер је био и храбар, и одважан, и достојанствен, и поврх свега јако образован и поштован у народу, не само у својој епархији."

Др Ранковић истиче да је владика Валеријан био доказани антикомуниста, "што му, вероватно, није ишло у прилог ни у његовом родном месту, којег су владари од 1945. године желели да представе искључиво само као црквену варошицу; као да људи другог опредељења нису постојали, а били су, реално речено, вазда у већини као потомци јунака са Цера, Дрине, Колубаре, Мачковог камена, бојева на суседној Чокешини и Лозници".

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

13.06.2016 16:14

Владика Валеријан је био потомак СРБских јунака са Цера, Колубаре, са Дрине и Солуна, а не син незнаног комунистичког јунака из Сумадије који су протјерани из Ужица 1941 године дошли у Босну са ЈБ Титом да граде братство и јединство а нису отишли у Данасњу Хрватску!!

ОДГОВОРИТЕ