Jadar slavi episkopa

Akademik SKANU Dragoljub - Drago Mirković iz Bijeljine, likovni umetnik i vlasnik firme "Evro mermer", uradio je besplatno spomen- znamenje koje će biti na kući u Varoš Lešnici, u dvorištu gde je rođen i odrastao prvi episkop šumadijski Valerijan (Stefanović), jedini Jadranin koji je bio vladika u SPC i poslednji čiji je izbor potvrdio kralj.

Srbija 13.06.2016 | 12:25
Jadar slavi episkopa

Spomen-znamenje na slici biće postavljeno narednih dana, a velika svečanost povodom 40 godina od smrti tog arhijerejera SPC, čiji će domaćin biti loznički gradonačelnik Vidoje Petrović, koji je svesrdno prihvatio inicijativu "Novosti" i "Glasa crkve" da se vladika Valerijan otrgne od zaborava, jer, čak i u crkvi u toj varošici koja je 200 metara od mesta gde je rođen, nema nikakvog svedočanstva o velikodostojniku SPC vrednog svakog poštovanja.

Do kraja meseca "Glas crkve" će iz pera protođakona dr Ljubomira Rankovića objaviti knjigu o episkopu Valerijanu, a uskoro će monografiju posvećenu njemu da objavi i Eparhija šumadijska u kojoj je službovao od 1947. godine pa do 1976. godine, praktično do kraja života.

"Episkop Valerijan je zamonašio potonjeg patrijarha srpskog Germana, imao je veliki uticaj u SPC, pa kako sam istražio, njemu pripadaju velike zasluge što SPC nije podržala inicijativu da Josip Broz dobije Nobelovu nagradu, što je skinuto sa dnevno reda zasedanja `vrha` crkve i rečeno da ide u ad akta", priča dr Ranković.

"Vladika je neposredno posle odbijanja SPC da podrži Broza za nobelovca imao težak udes, kod Kragujevca, od čega se nikad nije oporavio. Udes, po mnogo čemu, ima `rukopis` tajne policije. Nikad ga i ničim niko nije mogao da slomi, jer je bio i hrabar, i odvažan, i dostojanstven, i povrh svega jako obrazovan i poštovan u narodu, ne samo u svojoj eparhiji."

Dr Ranković ističe da je vladika Valerijan bio dokazani antikomunista, "što mu, verovatno, nije išlo u prilog ni u njegovom rodnom mestu, kojeg su vladari od 1945. godine želeli da predstave isključivo samo kao crkvenu varošicu; kao da ljudi drugog opredeljenja nisu postojali, a bili su, realno rečeno, vazda u većini kao potomci junaka sa Cera, Drine, Kolubare, Mačkovog kamena, bojeva na susednoj Čokešini i Loznici".

BN televizija (V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

13.06.2016 18:14

Vladika Valerijan je bio potomak SRBskih junaka sa Cera, Kolubare, sa Drine i Soluna, a ne sin neznanog komunističkog junaka iz Sumadije koji su protjerani iz Užica 1941 godine došli u Bosnu sa JB Titom da grade bratstvo i jedinstvo a nisu otišli u Danasnju Hrvatsku!!

ODGOVORITE