Да ли су Срби мост помирења у Мостару?

У граду на Неретви, православци, католици и муслимани заједно се боре за бољи живот грађана. Парох Радивој Круљ: Овде није проблем бити Србин. Лажну слику о Мостару стварају политичари.

Босна и Херцеговина 12.06.2016 | 10:14
Да ли су Срби мост помирења у Мостару?

МОСТАР је у Босни и Херцеговини, али и у региону, увек важио за оличење мултикултуралности и суживота. Рат је разорио град, али се одмах по завршетку ратних дејстава кренуло заједнички у обнову мостарских домова и некадашње слоге. Кораци су били спори, али се ишло напред.

Један од примера да у граду на Неретви сви живе поштујући једни друге јесте и заједнички ифтар за вернике муслимане са овог подручја, чијег су се организовања латили чланови Српске православне цркве Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу код Мостара.

Пошто је ове године слава цркве Спасовдан, кад се, иначе, увек окупе представници различитих вероисповести на дружење и свечаност, пао у време рамазана, парох Небојша Радић је, у договору с мостарским свештенством, организовао ифтар за комшије муслимане из Бијелог Поља.

Идриз еф. Аговић, имам Карађоз-бегове џамије у Бијелом Пољу код Мостара, на ифтару организованом заједно с пријатељима Србима и Хрватима казао да је парох јереј Небојша Радић доказ тога да које год путеве у животу одаберемо, како бисмо повезали два народа и две вере, они ће увек бити делотворни и за једне и за друге.

Да је Мостар на правом путу да врати веру међу људе и помири све народе који овде живе, потврђује и Радивоје Круљ, мостарски парох, који је на тој дужности већ осам година.

"У Мостару суживот дефинитивно живи међу свим становницима овог прелепог града. Проблем Мостара је висока политика која је доста изражена и криви слику о животу у граду. Људи који дођу у Мостар под утисцима разних слика које у јавности стварају политичари, на лицу места схвате да то није такав Мостар, већ нешто сасвим супротно", истиче парох Круљ за "Новости".

У Мостару данас, каже парох, живи око 5.000 Срба, што је шести део од 30.000, колико их је у граду на Неретви живело пре рата.

"Срби су везивно ткиво Мостара. За њих нема опасности од вређања, напада или нечег сличног, што наш народ доживљава у неким другим деловима БиХ. У Мостару није проблем бити Србин. Имамо одличне односе и са католицима и са муслиманима. Помажемо једни друге и дружимо се. Заједно се боримо за бољи Мостар и за боље услове за живот, као и да буде више посла за све грађане града на Неретви", истиче парох Радивоје.

Он каже да је за осам година, колико је у Мостару, видљив напредак у заједничком животу, али и у јачању српске заједнице.

"Пре неких 15 година, кад сам долазио у Мостар, видео сам срушене цркве и богомоље. Ево, данас су многе обновљене, или се обнављају. Очекујемо да круна обнове буде отварање Саборне цркве, која се поново гради", каже парох.

Према прелиминарним резултатима пописа из 2013. године, у Мостару тренутно живи око 54.000 Хрвата, 49.000 Бошњака и око 5.000 Срба. Укупно, град има 113.000 становника. Пре рата Мостар је имао 126.000 становника, од чега је било око 43.000 Бошњака, исто толико Хрвата и 30.000 Срба.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мики

12.06.2016 10:09

Данас се наврсава 24 године како су Србе етницки оцистили из Мостара има нас три посто функционисемо ето мањина сте па нецу ти реци ниста сто се тице љубави измедју народа нама је нити це је бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир

12.06.2016 11:26

Али ваљда треба тезити некој нормализацији односа, нема висе братства и јединства нити се тези томе, али моземо се бар постовати и водити нормалан зивот.

Name

Лија

12.06.2016 11:47

Срби су увијек били за помирење, али на жалост, када је у питању Мостар, они никада неће бити ништа значајно на том пољу, јер их у Мостару више нема нити ће бити броју у којем су некада били. Мики рече да су Срби у Мостару етнички очишћени, а права ријеч за то је геноцид. Лично сам се увјерио да су односи Хрвата и Муслимана у Мостару на веома ниском нивоу, без знакова побољшања, јер напросто то Хрвати не желе. Сједио сам у угоститељским објектима и са једне и са друге стране па када сам чуо размишљања, увјерен сам да је подјела најбоље рјешење. Мрзе се, што кажу, квалитетно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

12.06.2016 15:37

Не треба бити проблем ни једној вјероисповјести проблем било гдје , тко ствара неке проблеме око тога кажњавати га као за убиство због таквих људи многа крв се просипа као почетком 90-тих само јак закон све то буде у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неретљански канал

12.06.2016 17:58

Наслов је за ха ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрвати су о.к.

12.06.2016 21:07

Пристојни и смирени.

ОДГОВОРИТЕ