Црнадак: Радмановић нас је увео у НАТО

Говорећи о закључцима Вијећа за провођење мира /ПИК/, Црнадак је рекао да у БиХ не постоји консензус о коначном чланству у НАТО-у.

Босна и Херцеговина 09.06.2016 | 17:46
Црнадак: Радмановић нас је увео у НАТО

"Савјет министара БиХ и садашња структура власти жели сарадњу са овим савезом на постојећој платформи, а консензуса о коначном чланству нема. То што је о овом питању раније урадио бивши члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, закомпликовало је ситуацију", додао је Црнадак.

Он сматра да је реална прича о путу БиХ ка ЕУ. "Потребно је ријешити механизам коодинације и адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању, да би било разматрано питање добијања кандидатског статуса за чланство БиХ у ЕУ", каже Црнадак.

Он је за четвртак, 16. јуни, најавио да би у Бањалуци требало да буде одржана министарска конференција Централноевропске иницијативе.
"То ће бити добра прилика да разговарамо о регионалној сарадњи, што је веома значајно за БиХ. За сада је потврђено да ће конференцији присуствовати министри спољних послова из Аустрије, Италије, Бугарске, Мађарске Србије, Македоније и Бјелорусије, а очекују се потврде из Хрватске, Украјине, Црне Горе и Пољске", рекао је Црнадак.

Подсјетимо да је јуче Управни одбор Вијећа за примјену мира подржао европски, али и НАТО пут БиХ, али се са дијелом који се односи на НАТО није сложила Русија, која је о том питању издвојила своје мишљење. Остале земље чланице ПИК-а сматрају да треба подржати НАТО пут БиХ, јер су се на то још 2009. године обавезали чланови Предсједништва, једногласно сва три члана, међу којима и Небојша Радмановић.

"БиХ је изразила жељу да постане пуноправан члан НАТО-а и то су 2009. године у писму упућеном НАТО-у једногласно потврдили тадашњи чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, Жељко Комшић и Небојша Радмановић", рекао је високи представник Валентин Инзко и додао да је и у Закону о одбрани БиХ јасно речено да је чланство у НАТО-у циљ БиХ. "Ја сам свјестан да у неким дијеловима БиХ има мање опредјељености за НАТО и да неки причају о референдуму, међутим писмо постоји, то није никаква тајна. То је био једногласан захтјев сва три члана Предсједништва БиХ и то није никаква наметнута одлука", казао је Инцко.

Но, шеф ОХР-а је напоменуо да "нико БиХ неће наметати одлуку да приступи НАТО-у, као што неће наметати ни одлуку да приступи Европској унији. Тренутно се разговара само о испуњавању услова из Акционог плана за чланство у НАТО-у, а БиХ је још далеко од чланства у НАТО-у".

Документ о коме говоре Црнадак и Инцко испред БиХ потписао је Небојша Радмановић, у Бриселу, 14. децембра 2006. године, у својству предсједавајућег Предсједништва БиХ. Овим чином Босна и Херцеговина је и формално постала чланица Евроатлантског партнерског вијећа и тако стекла сва права и обавезе у складу с потписаним Оквирним документом и Општим документом Партнерства.

Извор: СБ/Агенције

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

нн

09.06.2016 16:02

Е црни Радмановићу, па шта си потписивао, као да си пролупао? Што ће те ви окупљени око Додика, доћи му г...е, и њему и народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац'турбо.

09.06.2016 16:14

Е' МОЈ РАДМАНОВИЋУ,СВУГДЕ У СВЕТУ НЕШТО СЕ И НАРОД ПИТА.ЗАШТО ПИЧКО НЕ ИЗАДЈЕШ ПРЕД НАРОД 'И РЕЧЕШ:НАРОДЕ ! ДЈУБРАД ЈА САМ ВАС ПРОДАО ЗА СЛУГЕ.СВИ СТЕ ЈЕДНА ГОВНА'ЗБОГ ЧЕГА НАМ ТО СВЕ РАДИТЕ! РЕЦИ'лмајте муда и реците својему драгоме напаћеном народу'ШТА' се тамо догадја'педеру један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

павловиц

09.06.2016 16:59

Па зена наредила Радмановицу,званом Липи.Вољена је из познате фамилије Павловица,окренути Ватикану како је Бога и свијета.

Name

Немања

09.06.2016 16:59

Црвена секта је највеца лоповско-издајницка власт од постојања Републике Српске. Све своје издаје приписују другима и у лази и крадји су највеци махери...ту им нема равних!

Name

Михаило Микиц

09.06.2016 17:24

За такво неодговорно понашање "политицара" крив је народ који је дозцволио лоповима да говоре у његово име!

Name

Ђорђе С.

09.06.2016 16:48

Немојте заборавити СНСД бившу министрицу спољних послова Ану Тришић-Бабић која је највише букала о НАТО-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укио

09.06.2016 16:57

Могао си са Бајом да расписес референдум,да се народ пита кад му везете омцу око врата.Тако ви браните интересе српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин

09.06.2016 16:57

Радмановиц је дјубре невидјено изаци це брзо у јавност докуменат правог цеститог србина који је разоткрио сверц цигарета вредан милионе марака на границном прелазу Стрмица .Полицајац србин је обавјестио Небојсу Радмановица преко кабинета о том и Николу Спирица који су заједно са Хрватима затаскали цитав слуцај Стрмица толико о њиховом постењу и српству.Сад це избори па це опет брацо срби и сестре српкиње.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕТ ВАЖАН

09.06.2016 17:02

МА Ј... СЕ ЊЕМУ ЗА НАРОД, НЕК ЈЕ ОН ЗЕТА ОБОГАТИО. КАКАВ ЦРНИ НАРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

09.06.2016 17:16

Само пребацујете одговорност и правите себи простор за будуца дјеловања. За слуцај да Баки нареди фронтално у НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

09.06.2016 17:28

Партнерство је једно цланство је друго,па и Србија је партнер тако да ту нема ниста страсно,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деспот

09.06.2016 17:28

Радмановић, Ана Тришић Бабић и Црнадак су познати НАТО лобисти. Иста је то школа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективно.

09.06.2016 18:59

Засто нико да написе да се тадасње предсједниство усагласило само о приступању БиХ "Партнерству за Мир" то исто има и Русија са НАТО-ом, не ради се о никаквон приступању у НАТО.

ОДГОВОРИТЕ