Crnadak: Radmanović nas je uveo u NATO

Govoreći o zaključcima Vijeća za provođenje mira /PIK/, Crnadak je rekao da u BiH ne postoji konsenzus o konačnom članstvu u NATO-u.

Bosna i Hercegovina 09.06.2016 | 17:46
Crnadak: Radmanović nas je uveo u NATO

"Savjet ministara BiH i sadašnja struktura vlasti želi saradnju sa ovim savezom na postojećoj platformi, a konsenzusa o konačnom članstvu nema. To što je o ovom pitanju ranije uradio bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, zakomplikovalo je situaciju", dodao je Crnadak.

On smatra da je realna priča o putu BiH ka EU. "Potrebno je riješiti mehanizam koodinacije i adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da bi bilo razmatrano pitanje dobijanja kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU", kaže Crnadak.

On je za četvrtak, 16. juni, najavio da bi u Banjaluci trebalo da bude održana ministarska konferencija Centralnoevropske inicijative.
"To će biti dobra prilika da razgovaramo o regionalnoj saradnji, što je veoma značajno za BiH. Za sada je potvrđeno da će konferenciji prisustvovati ministri spoljnih poslova iz Austrije, Italije, Bugarske, Mađarske Srbije, Makedonije i Bjelorusije, a očekuju se potvrde iz Hrvatske, Ukrajine, Crne Gore i Poljske", rekao je Crnadak.

Podsjetimo da je juče Upravni odbor Vijeća za primjenu mira podržao evropski, ali i NATO put BiH, ali se sa dijelom koji se odnosi na NATO nije složila Rusija, koja je o tom pitanju izdvojila svoje mišljenje. Ostale zemlje članice PIK-a smatraju da treba podržati NATO put BiH, jer su se na to još 2009. godine obavezali članovi Predsjedništva, jednoglasno sva tri člana, među kojima i Nebojša Radmanović.

"BiH je izrazila želju da postane punopravan član NATO-a i to su 2009. godine u pismu upućenom NATO-u jednoglasno potvrdili tadašnji članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko i dodao da je i u Zakonu o odbrani BiH jasno rečeno da je članstvo u NATO-u cilj BiH. "Ja sam svjestan da u nekim dijelovima BiH ima manje opredjeljenosti za NATO i da neki pričaju o referendumu, međutim pismo postoji, to nije nikakva tajna. To je bio jednoglasan zahtjev sva tri člana Predsjedništva BiH i to nije nikakva nametnuta odluka", kazao je Incko.

No, šef OHR-a je napomenuo da "niko BiH neće nametati odluku da pristupi NATO-u, kao što neće nametati ni odluku da pristupi Evropskoj uniji. Trenutno se razgovara samo o ispunjavanju uslova iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u, a BiH je još daleko od članstva u NATO-u".

Dokument o kome govore Crnadak i Incko ispred BiH potpisao je Nebojša Radmanović, u Briselu, 14. decembra 2006. godine, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je i formalno postala članica Evroatlantskog partnerskog vijeća i tako stekla sva prava i obaveze u skladu s potpisanim Okvirnim dokumentom i Opštim dokumentom Partnerstva.

Izvor: SB/Agencije

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

nn

09.06.2016 16:02

E crni Radmanoviću, pa šta si potpisivao, kao da si prolupao? Što će te vi okupljeni oko Dodika, doći mu g...e, i njemu i narodu.

ODGOVORITE
Name

Semberac'turbo.

09.06.2016 16:14

E' MOJ RADMANOVIĆU,SVUGDE U SVETU NEŠTO SE I NAROD PITA.ZAŠTO PIČKO NE IZADJEŠ PRED NAROD 'I REČEŠ:NARODE ! DJUBRAD JA SAM VAS PRODAO ZA SLUGE.SVI STE JEDNA GOVNA'ZBOG ČEGA NAM TO SVE RADITE! RECI'lmajte muda i recite svojemu dragome napaćenom narodu'ŠTA' se tamo dogadja'pederu jedan.

ODGOVORITE
Name

pavlovic

09.06.2016 16:59

Pa zena naredila Radmanovicu,zvanom Lipi.Voljena je iz poznate familije Pavlovica,okrenuti Vatikanu kako je Boga i svijeta.

Name

Nemanja

09.06.2016 16:59

Crvena sekta je najveca lopovsko-izdajnicka vlast od postojanja Republike Srpske. Sve svoje izdaje pripisuju drugima i u lazi i kradji su najveci maheri...tu im nema ravnih!

Name

Mihailo Mikic

09.06.2016 17:24

Za takvo neodgovorno ponašanje "politicara" kriv je narod koji je dozcvolio lopovima da govore u njegovo ime!

Name

Đorđe S.

09.06.2016 16:48

Nemojte zaboraviti SNSD bivšu ministricu spoljnih poslova Anu Trišić-Babić koja je najviše bukala o NATO-u.

ODGOVORITE
Name

Ukio

09.06.2016 16:57

Mogao si sa Bajom da raspises referendum,da se narod pita kad mu vezete omcu oko vrata.Tako vi branite interese srpske.

ODGOVORITE
Name

Robin

09.06.2016 16:57

Radmanovic je djubre nevidjeno izaci ce brzo u javnost dokumenat pravog cestitog srbina koji je razotkrio sverc cigareta vredan milione maraka na granicnom prelazu Strmica .Policajac srbin je obavjestio Nebojsu Radmanovica preko kabineta o tom i Nikolu Spirica koji su zajedno sa Hrvatima zataskali citav slucaj Strmica toliko o njihovom postenju i srpstvu.Sad ce izbori pa ce opet braco srbi i sestre srpkinje.....

ODGOVORITE
Name

ЗЕТ ВАЖАН

09.06.2016 17:02

МА Ј... СЕ ЊЕМУ ЗА НАРОД, НЕК ЈЕ ОН ЗЕТА ОБОГАТИО. КАКАВ ЦРНИ НАРОД.

ODGOVORITE
Name

Pravda

09.06.2016 17:16

Samo prebacujete odgovornost i pravite sebi prostor za buduca djelovanja. Za slucaj da Baki naredi frontalno u NATO

ODGOVORITE
Name

nikola

09.06.2016 17:28

Partnerstvo je jedno clanstvo je drugo,pa i Srbija je partner tako da tu nema nista strasno,

ODGOVORITE
Name

Despot

09.06.2016 17:28

Radmanović, Ana Trišić Babić i Crnadak su poznati NATO lobisti. Ista je to škola.

ODGOVORITE
Name

Objektivno.

09.06.2016 18:59

Zasto niko da napise da se tadasnje predsjednistvo usaglasilo samo o pristupanju BiH "Partnerstvu za Mir" to isto ima i Rusija sa NATO-om, ne radi se o nikakvon pristupanju u NATO.

ODGOVORITE