У БиХ не постоји консензус о НАТО-у

Амбасада Руске Федерације у БиХ изразила је резерву на дио текста коминикеа са сједнице Управног одбора Савјета за провођење мира /ПИК/ у БиХ који се тиче евроатлантских интеграција БиХ, чиме је скренута пажњу на одсуство консензуса у БиХ о вези са перспективом чланства земље у НАТО-у.

Босна и Херцеговина 09.06.2016 | 12:32
У БиХ не постоји консензус о НАТО-у

"Изразили смо неслагање у вези са укључивањем у текст заједничког коминикеа Управног одбора Савјета за провођење мира тачке о теми интеграције БиХ у евроатлантску алијансу. Не видимо разлог за одвојено прописивање евроатлантске тематике у документу који је у контексту провођења Дејтонског мировног споразума", саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.

У Амбасади сматрају неприхватљивим упорне тежње Алијансе, да упркос тренутној реалности у БиХ, "уплиће народе ове земље у своје опасне игре" и да за те сврхе користи канцеларију високог представника у БиХ /ОХР/ и Управни одбор ПИК-а.

"Убијеђени смо да је такав приступ НАТО-а у супротности са циљевима признатим од свих страна у смислу јачања стабилности и безбједности у БиХ и региону у цјелини, те да подстиче креирање нових линија подјела Балкана", наведено је у саопштењу.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко саопштио је јуче након дводневне сједнице политичких директора Управног одбора ПИК-а да је Руска Федерација била уздржана у дијелу коминикеа који се односи на пут БиХ ка чланству у НАТО и статус Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/.

Инцко је навео да руски став неће елаборирати, те да у вези с тим треба разговарати са представницима Руске Федерације.

Он је рекао да постоји жеља БиХ за чланство у НАТО исказано Законом о одбрани и писмом које је трочлано Предсједништво БиХ једногласно упутило Алијанси.

"Лично бих желио да БиХ буде у двије чекаонице, односно кандидат за ЕУ и НАТО. Међутим, по том питању ништа нећемо наметати", рекао је Инцко.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Освит

09.06.2016 10:48

Ја заиста не знам да ли је уци данас у Нато пакт исправно, да ли је морално и да ли је са историјског аспекта оправдано али сам сигуран да у овој консталацији геополитицких односа у свијету неулазак у Нато пакт знаци писање уз вјетар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

09.06.2016 10:55

Русија је била и против уласка ЦГ у НАТО па се деси другације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срцем за Српску

09.06.2016 11:01

Не у Нато!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

09.06.2016 11:08

Како нема када су се договорили у председниству 2009 -те са Раднамовицем на целу о приступу НАТ-у. накнадна памет СНСД-а це нас костати пуно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.06.2016 11:54

Сто пре то боље јер је то гаранција да нецемо ратовати ни са ким на балкану. А било свима боље јер је сигурнији амбијент за улагање великих компанија. Овако никада нису неке олује искљуцене а бас никада.