U BiH ne postoji konsenzus o NATO-u

Ambasada Ruske Federacije u BiH izrazila je rezervu na dio teksta kominikea sa sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ u BiH koji se tiče evroatlantskih integracija BiH, čime je skrenuta pažnju na odsustvo konsenzusa u BiH o vezi sa perspektivom članstva zemlje u NATO-u.

Bosna i Hercegovina 09.06.2016 | 12:32
U BiH ne postoji konsenzus o NATO-u

"Izrazili smo neslaganje u vezi sa uključivanjem u tekst zajedničkog kominikea Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira tačke o temi integracije BiH u evroatlantsku alijansu. Ne vidimo razlog za odvojeno propisivanje evroatlantske tematike u dokumentu koji je u kontekstu provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma", saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

U Ambasadi smatraju neprihvatljivim uporne težnje Alijanse, da uprkos trenutnoj realnosti u BiH, "upliće narode ove zemlje u svoje opasne igre" i da za te svrhe koristi kancelariju visokog predstavnika u BiH /OHR/ i Upravni odbor PIK-a.

"Ubijeđeni smo da je takav pristup NATO-a u suprotnosti sa ciljevima priznatim od svih strana u smislu jačanja stabilnosti i bezbjednosti u BiH i regionu u cjelini, te da podstiče kreiranje novih linija podjela Balkana", navedeno je u saopštenju.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko saopštio je juče nakon dvodnevne sjednice političkih direktora Upravnog odbora PIK-a da je Ruska Federacija bila uzdržana u dijelu kominikea koji se odnosi na put BiH ka članstvu u NATO i status Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/.

Incko je naveo da ruski stav neće elaborirati, te da u vezi s tim treba razgovarati sa predstavnicima Ruske Federacije.

On je rekao da postoji želja BiH za članstvo u NATO iskazano Zakonom o odbrani i pismom koje je tročlano Predsjedništvo BiH jednoglasno uputilo Alijansi.

"Lično bih želio da BiH bude u dvije čekaonice, odnosno kandidat za EU i NATO. Međutim, po tom pitanju ništa nećemo nametati", rekao je Incko.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Osvit

09.06.2016 10:48

Ja zaista ne znam da li je uci danas u Nato pakt ispravno, da li je moralno i da li je sa istorijskog aspekta opravdano ali sam siguran da u ovoj konstalaciji geopolitickih odnosa u svijetu neulazak u Nato pakt znaci pisanje uz vjetar.

ODGOVORITE
Name

Leko

09.06.2016 10:55

Rusija je bila i protiv ulaska CG u NATO pa se desi drugacije

ODGOVORITE
Name

Srcem za Srpsku

09.06.2016 11:01

Ne u Nato!!!

ODGOVORITE
Name

blbl

09.06.2016 11:08

Kako nema kada su se dogovorili u predsednistvu 2009 -te sa Radnamovicem na celu o pristupu NAT-u. naknadna pamet SNSD-a ce nas kostati puno.

ODGOVORITE
Name

Re

09.06.2016 11:54

Sto pre to bolje jer je to garancija da necemo ratovati ni sa kim na balkanu. A bilo svima bolje jer je sigurniji ambijent za ulaganje velikih kompanija. Ovako nikada nisu neke oluje iskljucene a bas nikada.