Економија у БиХ лагано убрзава!

Свјетска банка подигла је своју прогнозу раста економије у БиХ у овој години за 0,3 процентна поена, у односу на јануарске прогнозе, па тако очекује да ће расти по стопи од 2,6 одсто, наводи се у најновијем извјештају ове финансијске институције "Перспективе глобалне економије", који је јуче објављен.

Босна и Херцеговина 09.06.2016 | 11:20
Економија у БиХ лагано убрзава!

Поред тога, ова глобална финансијска институција прогнозира да ће бруто домаћи производ БиХ у сљедећој години расти по стопи од 3,1 одсто, а у 2018. години по стопи од 3,5 одсто, што није промијењено у односу на посљедње, јануарске прогнозе Свјетске банке за БиХ.

Међутим, Мурис Чичић, професор Економског факултета у Сарајеву, сматра да су ове прогнозе Свјетске банке потцијениле стање у БиХ, те да је раст економије у БиХ вјероватно виши.

"С обзиром на укупне околности и процјену ризика, они вјероватно увијек иду са нешто нижим стопама раста. Тај раст од око 2,5 одсто у суштини је повратак на пут опоравка економије у БиХ, која ни близу није искористила своје потенцијале које има", рекао је Чичић и додао да сматра да је реална процјена раста бх. економије у овој години око три одсто.

Када су у питању земље бивше Југославије, Свјетска банка прогнозира да ће БДП Србије у овој години расти по стопи од 1,8 одсто, што је једнако пројекцији из јануара, док ће у 2017. години порасти за 2,3 одсто, што је за 0,1 процентни поен више у односу на јануарску пројекцију.

За 2018. годину Свјетска банка предвиђа раст БДП-а Србије од 3,5 одсто, што је непромијењено у односу на предвиђања с почетка ове године.

За Хрватску Свјетска банка прогнозира раст од 1,9 одсто у овој години, што је више за 0,5 процената у односу на јануарске прогнозе, док је за наредну годину очекивани раст од два одсто, а у 2018. години 2,4 одсто. Економија Македоније би, према пројекцијама Свјетске банке, у овој години требало да порасте за 3,7 одсто, што је за 0,3 процента више него у прогнозама из јануара.

За 2017. и 2018. годину Македонији се предвиђа раст од четири одсто, који је такође увећан за 0,3 процента. Када је у питању Црна Гора, у овом извјештају су подигнуте прогнозе за ову годину и то за 0,8 процената и очекује се раст од 3,7 одсто, док се у 2017. и 2018. години очекује да ће економија Црне Горе успорити и расти по стопама од 3,1 и три одсто.

Истовремено, Свјетска банка је снизила пројекцију раста глобалне економије за 2016. годину, која ће, према најновијим прогнозама, порасти за само 2,4 одсто у овој години, што је једнако расту из 2015. године и знатно ниже у односу на пројектовани раст од 2,9 одсто из јануарског извјештаја.

Како је појашњено, спорији раст у развијеним економијама кочи земље у развоју, док су свјетска трговина и инвестиције у неповољном положају.

"Перспективе убрзања глобалног раста остају пригушене", додаје Свјетска банка, која је нарочито песимистична у погледу земаља зависних од извоза сировина, попут нафте.

Од почетка текуће године је, како оцјењује Свјетска банка, примјетно повећање ризика, као што је висок ниво задуживања компанија у земљама у развоју, због чега су изложене кредитној кризи у условима стагнације раста. Међу ризицима су, како се додаје у извјештају, и растућа сумња у погледу агресивне политике монетарног лабављења у земљама у развоју.

"Економски раст остаје најважнији покретач за смањење стопе сиромаштва и из тог разлога смо изузетно забринути што раст значајно успорава у земљама у развоју које зависе од извоза сировина", изјавио је Џим Јонг Ким, предсједник Свјетске банке.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар