Ekonomija u BiH lagano ubrzava!

Svjetska banka podigla je svoju prognozu rasta ekonomije u BiH u ovoj godini za 0,3 procentna poena, u odnosu na januarske prognoze, pa tako očekuje da će rasti po stopi od 2,6 odsto, navodi se u najnovijem izvještaju ove finansijske institucije "Perspektive globalne ekonomije", koji je juče objavljen.

Bosna i Hercegovina 09.06.2016 | 11:20
Ekonomija u BiH lagano ubrzava!

Pored toga, ova globalna finansijska institucija prognozira da će bruto domaći proizvod BiH u sljedećoj godini rasti po stopi od 3,1 odsto, a u 2018. godini po stopi od 3,5 odsto, što nije promijenjeno u odnosu na posljednje, januarske prognoze Svjetske banke za BiH.

Međutim, Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, smatra da su ove prognoze Svjetske banke potcijenile stanje u BiH, te da je rast ekonomije u BiH vjerovatno viši.

"S obzirom na ukupne okolnosti i procjenu rizika, oni vjerovatno uvijek idu sa nešto nižim stopama rasta. Taj rast od oko 2,5 odsto u suštini je povratak na put oporavka ekonomije u BiH, koja ni blizu nije iskoristila svoje potencijale koje ima", rekao je Čičić i dodao da smatra da je realna procjena rasta bh. ekonomije u ovoj godini oko tri odsto.

Kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije, Svjetska banka prognozira da će BDP Srbije u ovoj godini rasti po stopi od 1,8 odsto, što je jednako projekciji iz januara, dok će u 2017. godini porasti za 2,3 odsto, što je za 0,1 procentni poen više u odnosu na januarsku projekciju.

Za 2018. godinu Svjetska banka predviđa rast BDP-a Srbije od 3,5 odsto, što je nepromijenjeno u odnosu na predviđanja s početka ove godine.

Za Hrvatsku Svjetska banka prognozira rast od 1,9 odsto u ovoj godini, što je više za 0,5 procenata u odnosu na januarske prognoze, dok je za narednu godinu očekivani rast od dva odsto, a u 2018. godini 2,4 odsto. Ekonomija Makedonije bi, prema projekcijama Svjetske banke, u ovoj godini trebalo da poraste za 3,7 odsto, što je za 0,3 procenta više nego u prognozama iz januara.

Za 2017. i 2018. godinu Makedoniji se predviđa rast od četiri odsto, koji je takođe uvećan za 0,3 procenta. Kada je u pitanju Crna Gora, u ovom izvještaju su podignute prognoze za ovu godinu i to za 0,8 procenata i očekuje se rast od 3,7 odsto, dok se u 2017. i 2018. godini očekuje da će ekonomija Crne Gore usporiti i rasti po stopama od 3,1 i tri odsto.

Istovremeno, Svjetska banka je snizila projekciju rasta globalne ekonomije za 2016. godinu, koja će, prema najnovijim prognozama, porasti za samo 2,4 odsto u ovoj godini, što je jednako rastu iz 2015. godine i znatno niže u odnosu na projektovani rast od 2,9 odsto iz januarskog izvještaja.

Kako je pojašnjeno, sporiji rast u razvijenim ekonomijama koči zemlje u razvoju, dok su svjetska trgovina i investicije u nepovoljnom položaju.

"Perspektive ubrzanja globalnog rasta ostaju prigušene", dodaje Svjetska banka, koja je naročito pesimistična u pogledu zemalja zavisnih od izvoza sirovina, poput nafte.

Od početka tekuće godine je, kako ocjenjuje Svjetska banka, primjetno povećanje rizika, kao što je visok nivo zaduživanja kompanija u zemljama u razvoju, zbog čega su izložene kreditnoj krizi u uslovima stagnacije rasta. Među rizicima su, kako se dodaje u izvještaju, i rastuća sumnja u pogledu agresivne politike monetarnog labavljenja u zemljama u razvoju.

"Ekonomski rast ostaje najvažniji pokretač za smanjenje stope siromaštva i iz tog razloga smo izuzetno zabrinuti što rast značajno usporava u zemljama u razvoju koje zavise od izvoza sirovina", izjavio je Džim Jong Kim, predsjednik Svjetske banke.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar