Нису заоштрили НАТО и Европска Унија

Више држава НАТО од уторка учествује у великим маневрима у Пољској. Да ли је упркос томе могуће отопљавање односа са Русијом и под којим условима?

Свијет 07.06.2016 | 22:20
Нису заоштрили НАТО и Европска Унија

О томе је у интервјуу за ДW говорио посланик ЦДУ Родерих Кизеветер, који каже да односе нису заоштрили НАТО или ЕУ, већ је Русија запосела Крим и дестабилизовала Украјину.

“Позиција Немачке је да увек морамо пружити руку. Али услов је да Русија спроведе одредбе договора из Минска. У то спада то што се Немачка у оквиру НАТО интензивно залагала да се не повреди споразум НАТО-Русија и зато је војна вежба практично на нивоу батаљона – Немачка учествује с једним батаљоном. То је ред величине од 400 до 600 људи, а не ради се о бригадама или дивизијама. То је одлучујуће. Друго, наша земља се заложила да се тамо трупе не распоређују трајно – и то је знак добре воље и спремности на дијалог. Али на Русији је да коначно попусти и прекине са дестабилизацијом и фалсификовањем информација у европским земљама”, наводи Кизеветер.

На питање да ли треба још мало испружити руку према Москви, немачки посланик је рекао да је рука већ пружена и да је то учинио НАТО по питању ракетне одбране.

“Постоји спремност да се ступи у дијалог, између осталог и на основу немачке иницијативе. Друго, Савет НАТО-Русија је, након прекида односа 2014, већ два пута заседао и постоји намера да се још једном састане пре самита НАТО у јулу у Варшави. То значи да се на дипломатском нивоу користе канали у домену могуће, а то наравно види и Москва”, истиче Кизеветер.

Кизеветер је савезни посланим Демохришћанске уније (ЦДУ) где је задужен за теме одбране, војске и спољне политике. Био је активни пуковник Бундесвера и од 1999. до 2000. учествовао је у мисији СФОР у БиХ. Од 2009. је посланик, а од 2011. је председник Удружења војних резервиста.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар