Nisu zaoštrili NATO i Evropska Unija

Više država NATO od utorka učestvuje u velikim manevrima u Poljskoj. Da li je uprkos tome moguće otopljavanje odnosa sa Rusijom i pod kojim uslovima?

Svijet 07.06.2016 | 22:20
Nisu zaoštrili NATO i Evropska Unija

O tome je u intervjuu za DW govorio poslanik CDU Roderih Kizeveter, koji kaže da odnose nisu zaoštrili NATO ili EU, već je Rusija zaposela Krim i destabilizovala Ukrajinu.

“Pozicija Nemačke je da uvek moramo pružiti ruku. Ali uslov je da Rusija sprovede odredbe dogovora iz Minska. U to spada to što se Nemačka u okviru NATO intenzivno zalagala da se ne povredi sporazum NATO-Rusija i zato je vojna vežba praktično na nivou bataljona – Nemačka učestvuje s jednim bataljonom. To je red veličine od 400 do 600 ljudi, a ne radi se o brigadama ili divizijama. To je odlučujuće. Drugo, naša zemlja se založila da se tamo trupe ne raspoređuju trajno – i to je znak dobre volje i spremnosti na dijalog. Ali na Rusiji je da konačno popusti i prekine sa destabilizacijom i falsifikovanjem informacija u evropskim zemljama”, navodi Kizeveter.

Na pitanje da li treba još malo ispružiti ruku prema Moskvi, nemački poslanik je rekao da je ruka već pružena i da je to učinio NATO po pitanju raketne odbrane.

“Postoji spremnost da se stupi u dijalog, između ostalog i na osnovu nemačke inicijative. Drugo, Savet NATO-Rusija je, nakon prekida odnosa 2014, već dva puta zasedao i postoji namera da se još jednom sastane pre samita NATO u julu u Varšavi. To znači da se na diplomatskom nivou koriste kanali u domenu moguće, a to naravno vidi i Moskva”, ističe Kizeveter.

Kizeveter je savezni poslanim Demohrišćanske unije (CDU) gde je zadužen za teme odbrane, vojske i spoljne politike. Bio je aktivni pukovnik Bundesvera i od 1999. do 2000. učestvovao je u misiji SFOR u BiH. Od 2009. je poslanik, a od 2011. je predsednik Udruženja vojnih rezervista.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar