Стогодишњица доласка српских дјечака

У Единбургу је на прослави дана школе Џорџ Хериот свечано обележена и стогодишњица доласка 27 дечака из Србије који су прошли пакао повлачења српске војске преко Албаније, саопштила је амбасада Србије у Лондону.

Свијет 07.06.2016 | 18:00
Стогодишњица доласка српских дјечака

Свечаном догадјају присуствовало је неколико стотина ученика, њихових родитеља, представника локалне заједнице и двадесетак потомака српских дјака. На свечаности су такодје били британски амбасадор у Београду Денис Киф и амбасадор Србије у Лондону Огњен Прибићевић.

Киф је подсетио и на улогу британских болничарки у Србији током Првог светског рата и показао серију марака о британским болничаркама које је штампала Пошта Србије.

Амбасадор Прибићевић је захвалио домаћинима на топлом дочеку и жељи да се односи даље развијају и продубљују.

Камерон Вајли, директор Џорџа Хериота, једне од најпрестижнијих школа у Шкотској основане 1628. године, на скупу се обратио на српском језику подсетивши на дане боравка српских дјака у овој школи.

Свечаност је увеличао и школски оркестар гајдаша обучених у традиционалну шкотску ношњу. По први пут положен је и венац Србије уз венце из Аустралије, Новог Зеланда, Канаде и САД.

Киф је директору школе уручио пехар у знак захвалности за учешће на рагби турниру 2012. у Београду, а истим поводом службу је одржао свештеник шкотске цркве Ангус Морисон.

Историчарка Луиз Милер, захваљујући којој је прича о српским дечацима постала шире позната, у Националној библиотеци Шкотске одржала је предавање о њиховом доласку, навикавању на нове обичаје и културу, одрастању, образовању и повратку у Србију.

Посебно занимљив део њиховог живота се тицао учења рагбија у коме су касније постали шампиони.

Извор: Агенција Бета

Фото: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар