Stogodišnjica dolaska srpskih dječaka

U Edinburgu je na proslavi dana škole Džordž Heriot svečano obeležena i stogodišnjica dolaska 27 dečaka iz Srbije koji su prošli pakao povlačenja srpske vojske preko Albanije, saopštila je ambasada Srbije u Londonu.

Svijet 07.06.2016 | 18:00
Stogodišnjica dolaska srpskih dječaka

Svečanom dogadjaju prisustvovalo je nekoliko stotina učenika, njihovih roditelja, predstavnika lokalne zajednice i dvadesetak potomaka srpskih djaka. Na svečanosti su takodje bili britanski ambasador u Beogradu Denis Kif i ambasador Srbije u Londonu Ognjen Pribićević.

Kif je podsetio i na ulogu britanskih bolničarki u Srbiji tokom Prvog svetskog rata i pokazao seriju maraka o britanskim bolničarkama koje je štampala Pošta Srbije.

Ambasador Pribićević je zahvalio domaćinima na toplom dočeku i želji da se odnosi dalje razvijaju i produbljuju.

Kameron Vajli, direktor Džordža Heriota, jedne od najprestižnijih škola u Škotskoj osnovane 1628. godine, na skupu se obratio na srpskom jeziku podsetivši na dane boravka srpskih djaka u ovoj školi.

Svečanost je uveličao i školski orkestar gajdaša obučenih u tradicionalnu škotsku nošnju. Po prvi put položen je i venac Srbije uz vence iz Australije, Novog Zelanda, Kanade i SAD.

Kif je direktoru škole uručio pehar u znak zahvalnosti za učešće na ragbi turniru 2012. u Beogradu, a istim povodom službu je održao sveštenik škotske crkve Angus Morison.

Istoričarka Luiz Miler, zahvaljujući kojoj je priča o srpskim dečacima postala šire poznata, u Nacionalnoj biblioteci Škotske održala je predavanje o njihovom dolasku, navikavanju na nove običaje i kulturu, odrastanju, obrazovanju i povratku u Srbiju.

Posebno zanimljiv deo njihovog života se ticao učenja ragbija u kome su kasnije postali šampioni.

Izvor: Agencija Beta

Foto: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar