Знате ли које европске земље коче Косово?

Немачка и Француска се противе визној либерализацији за грађане Косова, али и Украјине и Грузије, због опасности од повец́аног доласка азиланата, пише "Зери".

Република Српска 07.06.2016 | 12:38
Знате ли које европске земље коче Косово?

Преносећи наводе немачког листа Ди Велт из извора блиских немачкој влади, приштински "Зери" пише да постоји велики, оправдани страх да би након либерализације визног режима могло да дође до масовних злоупотреба захтева за азил.

Према том тексту, министар унутрашњих послова Томас де Мезиер рекао је да су Немачка и Француска зато инсистирале да се уведе посебна клаузула која предвиђа да државе чланице ЕУ могу успорити процес либерализације визног режима за било коју земљу.

Саветник премијера Косова Фатон Абдулах потврдио је да постоји забринутост појединих земаља ЕУ у погледу визне либерализације за Косово, због великог броја азиланата.

Међутим, према његовим речима, не постоји простор за разговор о неуспеху процеса визне либерализације.

Укидање виза за Косово успорено је упркос препоруци Европске комисије да се либерализује вижни режим с Косовом, Украјом, Грузијом и Турском.

"Зери" је прошле недеље писао да Европски парламент и Савет министара ЕУ одлуку о визној либерализацији за Косово неће донети пре јесени.

Позивајући се на неименоване изворе у Бриселу, Зери је тада навео да је на одлагање расправе о визној либералиацији за грађане Косова утицало суспендовање одлуке о укидању виза турским грађанима.

Чланови Одбора за европске интеграције навели су, како је лист писао, да би косовска влада требало много више да се ангажује да би убедила поједине земље које не гледају благонаклоно на визну либерализацију за Косово, да промене став.

Председник Косова Хашим Тачи рекао је почетком марта да је питање сати, а не дана, када ће Косово добити вест о слободном кретању грађана.

Неименовани дипломата је за Ди Велт рекао пре две недеље да ће процес либерализације виза за грађане Турске, Грузије, Косова и Украјине бити условљен и другачији у односу на досадашње праксе либерализације виза.

Дипломата који је тражио да остане анониман рекао је за лист да ће ЕУ прихватити "посебан споразум" с Турском, да би то касније било примењено и у случају Грузије, Украјине и Косова.

У случају Турске, аутоматска суспензија ће уседити ако Анкара не буде примила избеглице које се налазе у Грчкој. Украјини ће се то догодити ако не буде поштовала споразуме постигнуте с Русијом, а Косову и Грузији ако из тих земаља буде тражилаца азила у зони ЕУ.

Извор: Бета

Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар