Znate li koje evropske zemlje koče Kosovo?

Nemačka i Francuska se protive viznoj liberalizaciji za građane Kosova, ali i Ukrajine i Gruzije, zbog opasnosti od povećanog dolaska azilanata, piše "Zeri".

Republika Srpska 07.06.2016 | 12:38
Znate li koje evropske zemlje koče Kosovo?

Prenoseći navode nemačkog lista Di Velt iz izvora bliskih nemačkoj vladi, prištinski "Zeri" piše da postoji veliki, opravdani strah da bi nakon liberalizacije viznog režima moglo da dođe do masovnih zloupotreba zahteva za azil.

Prema tom tekstu, ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezier rekao je da su Nemačka i Francuska zato insistirale da se uvede posebna klauzula koja predviđa da države članice EU mogu usporiti proces liberalizacije viznog režima za bilo koju zemlju.

Savetnik premijera Kosova Faton Abdulah potvrdio je da postoji zabrinutost pojedinih zemalja EU u pogledu vizne liberalizacije za Kosovo, zbog velikog broja azilanata.

Međutim, prema njegovim rečima, ne postoji prostor za razgovor o neuspehu procesa vizne liberalizacije.

Ukidanje viza za Kosovo usporeno je uprkos preporuci Evropske komisije da se liberalizuje vižni režim s Kosovom, Ukrajom, Gruzijom i Turskom.

"Zeri" je prošle nedelje pisao da Evropski parlament i Savet ministara EU odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo neće doneti pre jeseni.

Pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu, Zeri je tada naveo da je na odlaganje rasprave o viznoj liberaliaciji za građane Kosova uticalo suspendovanje odluke o ukidanju viza turskim građanima.

Članovi Odbora za evropske integracije naveli su, kako je list pisao, da bi kosovska vlada trebalo mnogo više da se angažuje da bi ubedila pojedine zemlje koje ne gledaju blagonaklono na viznu liberalizaciju za Kosovo, da promene stav.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je početkom marta da je pitanje sati, a ne dana, kada će Kosovo dobiti vest o slobodnom kretanju građana.

Neimenovani diplomata je za Di Velt rekao pre dve nedelje da će proces liberalizacije viza za građane Turske, Gruzije, Kosova i Ukrajine biti uslovljen i drugačiji u odnosu na dosadašnje prakse liberalizacije viza.

Diplomata koji je tražio da ostane anoniman rekao je za list da će EU prihvatiti "poseban sporazum" s Turskom, da bi to kasnije bilo primenjeno i u slučaju Gruzije, Ukrajine i Kosova.

U slučaju Turske, automatska suspenzija će usediti ako Ankara ne bude primila izbeglice koje se nalaze u Grčkoj. Ukrajini će se to dogoditi ako ne bude poštovala sporazume postignute s Rusijom, a Kosovu i Gruziji ako iz tih zemalja bude tražilaca azila u zoni EU.

Izvor: Beta

Foto: Thinkstock

Komentari / 0

Ostavite komentar