Новинар ББЦ осуђен на затвор и тежак рад

Репортер британског медијског сервиса ББЦ у Мјанмару осуђен је на три месеца затвора и тежак рад, саопштио је његов адвокат.

Свијет 07.06.2016 | 10:30
Новинар ББЦ осуђен на затвор и тежак рад

Новинар је осуђен по оптужби за напад на полицајца током извештавања са протеста студената.

То је прва пресуда новинару од како је изабрана нова влада предвођена бившом политичком затвореницом Аунг Сан Су Кјуи.

Извештач Нај Мио Лин који ради за сервис ББЦ на мјанмарском језику, намерава да уложи жалбу на пресуду.

Адвокат Теин Тан У оценио је казну "непоштеном" и додао да његов клијент није намерно повредио полицајца, већ да је покушао да помогне једном грађанину.

"Срамно је да суд донесе једну такву пресуду", рекао је Теин Тан У и додао да "полиција не треба да тетира новинаре као своје непријатеље".

Инцидент се догодио у марту 2015. када је Нај Мио Лин извештавао са протеста у близини Јангона, највећег града у Мјанмару, који су организовали студенти незадовољни ценом школарина која по њиховој оцени гуши академску слободу.

Полицајац је оборио једног од учесника протеста са мотоцикла, а новинар ББЦ покушао је да помогне, што је довело до туче са полицајцем, рекао је адвокат.

Новинар Нај Мио Лин оптужен је за напад на јавног службеника и осуђен у понедељак пред судом у граду Мандалеју.

"ББЦ ће наставити да ради са његовим адвокатом како би подржао његову жалбу", навео је тај медијски сервис у саопштењу објављеном у понедељак у Лондону.

Странка Су Кјуи, Национална лига за демократију, победила је на изборима у новембру, што је довело до успостављања прве цивилне власти у земљи после 54 године директне или индиректне војне владавине.

За полицију и правосуђе и даље је надлежно Министарство унутрашњих послова које и даље контролише војска.

Извор: Бета

Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар