Novinar BBC osuđen na zatvor i težak rad

Reporter britanskog medijskog servisa BBC u Mjanmaru osuđen je na tri meseca zatvora i težak rad, saopštio je njegov advokat.

Svijet 07.06.2016 | 10:30
Novinar BBC osuđen na zatvor i težak rad

Novinar je osuđen po optužbi za napad na policajca tokom izveštavanja sa protesta studenata.

To je prva presuda novinaru od kako je izabrana nova vlada predvođena bivšom političkom zatvorenicom Aung San Su Kjui.

Izveštač Naj Mio Lin koji radi za servis BBC na mjanmarskom jeziku, namerava da uloži žalbu na presudu.

Advokat Tein Tan U ocenio je kaznu "nepoštenom" i dodao da njegov klijent nije namerno povredio policajca, već da je pokušao da pomogne jednom građaninu.

"Sramno je da sud donese jednu takvu presudu", rekao je Tein Tan U i dodao da "policija ne treba da tetira novinare kao svoje neprijatelje".

Incident se dogodio u martu 2015. kada je Naj Mio Lin izveštavao sa protesta u blizini Jangona, najvećeg grada u Mjanmaru, koji su organizovali studenti nezadovoljni cenom školarina koja po njihovoj oceni guši akademsku slobodu.

Policajac je oborio jednog od učesnika protesta sa motocikla, a novinar BBC pokušao je da pomogne, što je dovelo do tuče sa policajcem, rekao je advokat.

Novinar Naj Mio Lin optužen je za napad na javnog službenika i osuđen u ponedeljak pred sudom u gradu Mandaleju.

"BBC će nastaviti da radi sa njegovim advokatom kako bi podržao njegovu žalbu", naveo je taj medijski servis u saopštenju objavljenom u ponedeljak u Londonu.

Stranka Su Kjui, Nacionalna liga za demokratiju, pobedila je na izborima u novembru, što je dovelo do uspostavljanja prve civilne vlasti u zemlji posle 54 godine direktne ili indirektne vojne vladavine.

Za policiju i pravosuđe i dalje je nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova koje i dalje kontroliše vojska.

Izvor: Beta

Foto: Thinkstock

Komentari / 0

Ostavite komentar