Анализа: Борба, емоције, набој - то је тај "вечити" дерби!

Жестоки окршаји, чврсти дуели, важни кошеви са осам метара... Београд и Европа видели су један од најузбудљивијих дуела вечитих ривала последњих година.

Кошарка 06.06.2016 | 23:45
Анализа: Борба, емоције, набој - то је тај "вечити" дерби!

У крцатој хали "Александар Николић", испражњеној само у "тампон зонама", које су раздвајале навијаче, играчи Партизана и Црвене звезде Телеком одиграли су дерби који је показао зашто је наш главни град кошаркашка престоница региона.

Непрестано "појачавање" дима са трибина, клизав паркет, жестоки судари и дуели, узбудљив финиш, гласни протести код судија на обе стране, "пројектил" Новице Величковића, па "бомба" Марка Гудурића, велика бол и велико славље...

"Била је то једна од најбољих европских утакмица на којима сам био. Задивљујуће!", поручио је после меча Сем Мејеркопф, гост Београда и оснивач специјализованог портала "Еуролеагуе адвентурес".

И заиста, имао је у чему да ужива.

Партизан је одржао обећање, "избрисао" тежак претходни пораз из памћења, оставио на терену све што је имао и прибио противника уз зид. Звезда је показала снагу, одговорила на изазов и доказала да се ни на "минус 20" не предаје. Све урађено у 39 минута сјајног меча сведено је у драматичном финишу на последњих шездесетак секунди, током којих су су два поготка затресла халу.

Бука у најакустичнијој дворани у овом делу Европе није могла бити већа од оне којом је прослављена Величковићева тројка за 83:80.

Све до последњих тренутака чинило се да ће тај кош решити утакмицу, али је у последњем нападу Гудурић погодио уз звук сирене, за драматичну победу Звезде и вођство у серији 2:0.

Кад је семафор откуцао последњих девет десетинки, а сирена означила крај, кошаркаши Звезде сјурили су се ка делу дворане на којој су били смештени њихови навијачи. Заједно са Делијама славили су велику победу, након меча у којем је Партизан водио 39 минута, а они били упорни до краја.

Док су играчи Партизана лежали на паркету или се полако подизали с њега, црвено-бела трибина певала је са својим љубимцима, уживајући у победи.

Логично - Марко Гудурић био је у првом плану.

На другој страни - минуте болне тишине постепено је смењивала песма Гробара и кошаркаша у црно-белом.

Играчи Партизана стали су пред "коп" једни крај других и заједно ипак смогли снаге да одговоре на песму навијача. Борбу су им обећали, борбу су и пружили, а њихове присталице им пораз нису замериле.

Мимо растанка са навијачима, кошаркаши два тима још једном су потом на терену пружили руке једни другима.

Играчи оба тима приказали су "мушку" борбу, показали Европи сву спортску жестину "вечитог" дербија, а затим су се као прави спортисти поздравили и растали на око 48 сати, када ће се поново срести на истом месту.

Новица Величковић је упркос болу пристајао да се поздрави са најмлађим навијачима, паралелно се рукујући са ривалима, док су капитен Звезде Лука Митровић и Квинси Милер отрчали и до клупе Партизана, да би поздравили тренера црно-белих Александра Џикића.

Следећи "вечити" дерби - уторак у 21.00 час.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар