Analiza: Borba, emocije, naboj - to je taj "večiti" derbi!

Žestoki okršaji, čvrsti dueli, važni koševi sa osam metara... Beograd i Evropa videli su jedan od najuzbudljivijih duela večitih rivala poslednjih godina.

Košarka 06.06.2016 | 23:45
Analiza: Borba, emocije, naboj - to je taj "večiti" derbi!

U krcatoj hali "Aleksandar Nikolić", ispražnjenoj samo u "tampon zonama", koje su razdvajale navijače, igrači Partizana i Crvene zvezde Telekom odigrali su derbi koji je pokazao zašto je naš glavni grad košarkaška prestonica regiona.

Neprestano "pojačavanje" dima sa tribina, klizav parket, žestoki sudari i dueli, uzbudljiv finiš, glasni protesti kod sudija na obe strane, "projektil" Novice Veličkovića, pa "bomba" Marka Gudurića, velika bol i veliko slavlje...

"Bila je to jedna od najboljih evropskih utakmica na kojima sam bio. Zadivljujuće!", poručio je posle meča Sem Mejerkopf, gost Beograda i osnivač specijalizovanog portala "Euroleague adventures".

I zaista, imao je u čemu da uživa.

Partizan je održao obećanje, "izbrisao" težak prethodni poraz iz pamćenja, ostavio na terenu sve što je imao i pribio protivnika uz zid. Zvezda je pokazala snagu, odgovorila na izazov i dokazala da se ni na "minus 20" ne predaje. Sve urađeno u 39 minuta sjajnog meča svedeno je u dramatičnom finišu na poslednjih šezdesetak sekundi, tokom kojih su su dva pogotka zatresla halu.

Buka u najakustičnijoj dvorani u ovom delu Evrope nije mogla biti veća od one kojom je proslavljena Veličkovićeva trojka za 83:80.

Sve do poslednjih trenutaka činilo se da će taj koš rešiti utakmicu, ali je u poslednjem napadu Gudurić pogodio uz zvuk sirene, za dramatičnu pobedu Zvezde i vođstvo u seriji 2:0.

Kad je semafor otkucao poslednjih devet desetinki, a sirena označila kraj, košarkaši Zvezde sjurili su se ka delu dvorane na kojoj su bili smešteni njihovi navijači. Zajedno sa Delijama slavili su veliku pobedu, nakon meča u kojem je Partizan vodio 39 minuta, a oni bili uporni do kraja.

Dok su igrači Partizana ležali na parketu ili se polako podizali s njega, crveno-bela tribina pevala je sa svojim ljubimcima, uživajući u pobedi.

Logično - Marko Gudurić bio je u prvom planu.

Na drugoj strani - minute bolne tišine postepeno je smenjivala pesma Grobara i košarkaša u crno-belom.

Igrači Partizana stali su pred "kop" jedni kraj drugih i zajedno ipak smogli snage da odgovore na pesmu navijača. Borbu su im obećali, borbu su i pružili, a njihove pristalice im poraz nisu zamerile.

Mimo rastanka sa navijačima, košarkaši dva tima još jednom su potom na terenu pružili ruke jedni drugima.

Igrači oba tima prikazali su "mušku" borbu, pokazali Evropi svu sportsku žestinu "večitog" derbija, a zatim su se kao pravi sportisti pozdravili i rastali na oko 48 sati, kada će se ponovo sresti na istom mestu.

Novica Veličković je uprkos bolu pristajao da se pozdravi sa najmlađim navijačima, paralelno se rukujući sa rivalima, dok su kapiten Zvezde Luka Mitrović i Kvinsi Miler otrčali i do klupe Partizana, da bi pozdravili trenera crno-belih Aleksandra Džikića.

Sledeći "večiti" derbi - utorak u 21.00 čas.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar