Нова суверена држава у Европи 2017.?

Лидер шпанске покрајине Каталоније Карлос Пуџдемон рекао је да ће 2017. процес одвајања Каталоније од Шпаније ући у фазу из које више неће бити повратка.

Свијет 06.06.2016 | 10:15
Нова суверена држава у Европи 2017.?

Тиме ће Европа добити нову суверену државу, додао је он.

"У 2017. ће независност ући у фазу након које више нема повратка због демократске одлуке грађана. Наш задатак је да припремимо све за тај тренутак", рекао је Пуџдемон у разговору за шпанске новине, преноси Хина.

У септембру је на регионалним изборима побиједила коалиција десних и лијевих странака "Заједно за Да" која је у року од 18 мјесеци најавила одцјепљење покрајине са 7,5 милиона становника.

Прошле недјеље је у каталонском парламенту изгласано стварање каталонске агенције за социјалну заштиту, што је означено првим законом према стварању самосталне државе. Преостала два подручја која намјеравају промијенити новим законима су порески систем који више не би био у надлежности Шпаније и правосуђе.

У каталонском парламенту је 72 од 135 посланика за стварање републике Каталоније.

"Прије 2012. у парламенту нас је било само 12 посланика за независност. Сада нас је 72, што је јасна већина", рекао је Пуџдемон који је у јануару проглашен предсједником.

"У друштву постоји једна већина која још увијек није толико велика да једнострано прогласимо независност", додао је.
Шпанија је једна од пет земаља Европске уније која није признала једнострано одцјепљење Косова од Србије.

Овог мјесеца у Шпанији се одржавају нови парламентарни избори након што четири водеће странке нису успјеле да формирају владу послије избора у децембру.

"Након тих избора желимо чути приједлог будуће шпанске владе о организовању референдума у Каталонији. Слушаћемо приједлоге, али од референдума не одустајемо", изјавио је Пуџдемон.

Од четири водеће странке само Подемос (Можемо), странка која се противи мјерама штедње, подржава идеју о организовању референдума по узору на референдум у Шкотској усептембру 2014. године.

"На путу према независности мора проћи воз с пуно вагона, у које мора стати пуно путника. Али то је воз који иде у једном смјеру", рекао је Пуџдемон.

"Ја сам прелазни предсједник. У прелазу од пост-аутономије до независности. Мој посао захтјева стварање структуре државе, законе, интернационализацију... Оно што ће бити послије мене биће потпуно другачије", закључио је.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

УГ

06.06.2016 10:46

Хајде Додо . Стисни и ти ако смијеш , а не само бла , бла .

ОДГОВОРИТЕ