Nova suverena država u Evropi 2017.?

Lider španske pokrajine Katalonije Karlos Pudždemon rekao je da će 2017. proces odvajanja Katalonije od Španije ući u fazu iz koje više neće biti povratka.

Svijet 06.06.2016 | 10:15
Nova suverena država u Evropi 2017.?

Time će Evropa dobiti novu suverenu državu, dodao je on.

"U 2017. će nezavisnost ući u fazu nakon koje više nema povratka zbog demokratske odluke građana. Naš zadatak je da pripremimo sve za taj trenutak", rekao je Pudždemon u razgovoru za španske novine, prenosi Hina.

U septembru je na regionalnim izborima pobijedila koalicija desnih i lijevih stranaka "Zajedno za Da" koja je u roku od 18 mjeseci najavila odcjepljenje pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika.

Prošle nedjelje je u katalonskom parlamentu izglasano stvaranje katalonske agencije za socijalnu zaštitu, što je označeno prvim zakonom prema stvaranju samostalne države. Preostala dva područja koja namjeravaju promijeniti novim zakonima su poreski sistem koji više ne bi bio u nadležnosti Španije i pravosuđe.

U katalonskom parlamentu je 72 od 135 poslanika za stvaranje republike Katalonije.

"Prije 2012. u parlamentu nas je bilo samo 12 poslanika za nezavisnost. Sada nas je 72, što je jasna većina", rekao je Pudždemon koji je u januaru proglašen predsjednikom.

"U društvu postoji jedna većina koja još uvijek nije toliko velika da jednostrano proglasimo nezavisnost", dodao je.
Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije koja nije priznala jednostrano odcjepljenje Kosova od Srbije.

Ovog mjeseca u Španiji se održavaju novi parlamentarni izbori nakon što četiri vodeće stranke nisu uspjele da formiraju vladu poslije izbora u decembru.

"Nakon tih izbora želimo čuti prijedlog buduće španske vlade o organizovanju referenduma u Kataloniji. Slušaćemo prijedloge, ali od referenduma ne odustajemo", izjavio je Pudždemon.

Od četiri vodeće stranke samo Podemos (Možemo), stranka koja se protivi mjerama štednje, podržava ideju o organizovanju referenduma po uzoru na referendum u Škotskoj useptembru 2014. godine.

"Na putu prema nezavisnosti mora proći voz s puno vagona, u koje mora stati puno putnika. Ali to je voz koji ide u jednom smjeru", rekao je Pudždemon.

"Ja sam prelazni predsjednik. U prelazu od post-autonomije do nezavisnosti. Moj posao zahtjeva stvaranje strukture države, zakone, internacionalizaciju... Ono što će biti poslije mene biće potpuno drugačije", zaključio je.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

UG

06.06.2016 12:46

Hajde Dodo . Stisni i ti ako smiješ , a ne samo bla , bla .

ODGOVORITE