Заштићени свједоци напустили Космет

Многи заштићени сведоци који су добровољно пристали да сведоче у судским процесима против "великих риба" сада су због опасности напустили Космет, док заштита сведока наставља да буде главни изазов за косовско правосуђе, посебно у случајевинма организованог криминала и ратних злочина, пише данас дневник Зери. 

Србија 04.06.2016 | 16:50
Заштићени свједоци напустили Космет

Већина заштићених сведока отишла је у земље Европоске уније, а некима је промењен и идентитет.

Према писању дневника, последњи пример када су се сведоци осетили у опасности јесте случај у који су укључени бивши посланик Скупштине самопроглашеног Косова и бивши команднат Главног штаба тзв. ОВК Азем Суља и још педесет других осумњичених.

Тужилаштво и суд су казали да су главни сведоци у овом случају у животној опасности и да на суду неће сведочити лично, већ путем видео-линка. Све је то због велике опасности у којој се налазе двојица сведока, од којих се очекује да ће један напустити Космет.

И мисија Еулекса на Косову и Метохији заштиту сведока оценила је изузетно великим изазовом.

"Заштита сведока је суштински елемент кривичног гоњења тешких злочина, као што су корупција, организовани криминал и ратни злочин. Један од највећих изазова на Косову је и бескурпулозно појављивање сведока или њихових породица у медијима, што се може схватити и као кампања застраживања, што доводи у питање правду и ствара климу некажњавања", казали су у Еулексу.

У Дирекцији за заштиту сведока при полицији тзв. Косова рекли су да се сведоци на Косову и Метохији суочавају с много тешкоћа.

"Тешкоће са којима се суочавају сведоци на Косову су различите, од мале територије Косова, малог броја граана и изразите породичне повезаности", казали су у полицији тзв. Косова.

Скупштина самопроглашеног Косова је 2012. године донела Закон о заштити сведока. У оквиру институција правде постоји посебна комисија која се бави заштитиом сведока коју води главни државни тужилац самопроглашеног Косова.

Према подацима меународних организација, на Косову и Метохији је убијено најмање 12 заштићених сведока.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар