Zaštićeni svjedoci napustili Kosmet

Mnogi zaštićeni svedoci koji su dobrovoljno pristali da svedoče u sudskim procesima protiv "velikih riba" sada su zbog opasnosti napustili Kosmet, dok zaštita svedoka nastavlja da bude glavni izazov za kosovsko pravosuđe, posebno u slučajevinma organizovanog kriminala i ratnih zločina, piše danas dnevnik Zeri. 

Srbija 04.06.2016 | 16:50
Zaštićeni svjedoci napustili Kosmet

Većina zaštićenih svedoka otišla je u zemlje Evroposke unije, a nekima je promenjen i identitet.

Prema pisanju dnevnika, poslednji primer kada su se svedoci osetili u opasnosti jeste slučaj u koji su uključeni bivši poslanik Skupštine samoproglašenog Kosova i bivši komandnat Glavnog štaba tzv. OVK Azem Sulja i još pedeset drugih osumnjičenih.

Tužilaštvo i sud su kazali da su glavni svedoci u ovom slučaju u životnoj opasnosti i da na sudu neće svedočiti lično, već putem video-linka. Sve je to zbog velike opasnosti u kojoj se nalaze dvojica svedoka, od kojih se očekuje da će jedan napustiti Kosmet.

I misija Euleksa na Kosovu i Metohiji zaštitu svedoka ocenila je izuzetno velikim izazovom.

"Zaštita svedoka je suštinski element krivičnog gonjenja teških zločina, kao što su korupcija, organizovani kriminal i ratni zločin. Jedan od najvećih izazova na Kosovu je i beskurpulozno pojavljivanje svedoka ili njihovih porodica u medijima, što se može shvatiti i kao kampanja zastraživanja, što dovodi u pitanje pravdu i stvara klimu nekažnjavanja", kazali su u Euleksu.

U Direkciji za zaštitu svedoka pri policiji tzv. Kosova rekli su da se svedoci na Kosovu i Metohiji suočavaju s mnogo teškoća.

"Teškoće sa kojima se suočavaju svedoci na Kosovu su različite, od male teritorije Kosova, malog broja graana i izrazite porodične povezanosti", kazali su u policiji tzv. Kosova.

Skupština samoproglašenog Kosova je 2012. godine donela Zakon o zaštiti svedoka. U okviru institucija pravde postoji posebna komisija koja se bavi zaštitiom svedoka koju vodi glavni državni tužilac samoproglašenog Kosova.

Prema podacima meunarodnih organizacija, na Kosovu i Metohiji je ubijeno najmanje 12 zaštićenih svedoka.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar