Шамар Хрватима: Више ни раст не помаже

Због политичке нестабилности међународни инвеститори траже веће камате на хрватске обвезнице, а аналитичари су песимистични када се осврну на тренутно стање.

Регион 02.06.2016 | 20:20
Шамар Хрватима: Више ни раст не помаже

Влада Хрватске је одлучила да причека са издавањем еврообвезнице у вредности од милијарду евра док се не стекну бољи услови на тржишту.

Економски аналитичари Љубо Јурчић и Ведрана Прибичевић различито гледају на тренутну ситуацију.

Јурчић сматра како је ово прилика да се напокон престане са задуживањем на страном тржишту.

“Ради се о једној од најважнијих реформи, а то је да се репрограм дуга ради на домаћем тржишту, уз камату не већу од два одсто. Хрватска има свој сопствени новац и он служи за финансирање државе. Ако је ово шамар од стране међународних инвеститора, онда то није лоше него добро”, сматра Јурчић.

Економиста Ведрана Прибичевић упозорава како је забрињавајуће што Хрватској у овом тренутку не помаже ни солидан раст привреде од 2,7 одсто да стекне поверење код међународних инвеститора.

“То говори да тај раст не почива на стабилним темељима. Улагачима је у овом тренутку много важнија политичка ситуација у земљи и од ње зависи колика ће нам бити камата и кредитни рејтинг”, рекла је Прибичевић.

Извор: Тпортал

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мд

02.06.2016 19:47

Нека комшији цркне крава.обрадујемо се увијек кад тако несто прочитамо.велику срећу ће нам то донијети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шпекулација

03.06.2016 07:47

Не прди у ладну воду, ствараш клобукове.

Name

уг

02.06.2016 20:30

А јаки нам комшија , све нам контрирају . Најсретнији би били кад би сви Срби поцркали .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.06.2016 10:23

Какви смо није ни чудо сто смо у г..нима.Гледамо друге а не себе.

Name

Халид

03.06.2016 17:45

Спекулација,ти прдис у хладну воду,добро ти је рекао ти мозда први зелис да сусједу цркне крава.Камо среце ја би волио да су све ове насе балканске дрзаве богате,да радник и у Србији и у Хрватској и у Босни и Херцеговини и у Македонији и у Словенији и у Црној Гори и на Косову има плату 2000 ЕУРА.

ОДГОВОРИТЕ