Šamar Hrvatima: Više ni rast ne pomaže

Zbog političke nestabilnosti međunarodni investitori traže veće kamate na hrvatske obveznice, a analitičari su pesimistični kada se osvrnu na trenutno stanje.

Region 02.06.2016 | 20:20
Šamar Hrvatima: Više ni rast ne pomaže

Vlada Hrvatske je odlučila da pričeka sa izdavanjem evroobveznice u vrednosti od milijardu evra dok se ne steknu bolji uslovi na tržištu.

Ekonomski analitičari Ljubo Jurčić i Vedrana Pribičević različito gledaju na trenutnu situaciju.

Jurčić smatra kako je ovo prilika da se napokon prestane sa zaduživanjem na stranom tržištu.

“Radi se o jednoj od najvažnijih reformi, a to je da se reprogram duga radi na domaćem tržištu, uz kamatu ne veću od dva odsto. Hrvatska ima svoj sopstveni novac i on služi za finansiranje države. Ako je ovo šamar od strane međunarodnih investitora, onda to nije loše nego dobro”, smatra Jurčić.

Ekonomista Vedrana Pribičević upozorava kako je zabrinjavajuće što Hrvatskoj u ovom trenutku ne pomaže ni solidan rast privrede od 2,7 odsto da stekne poverenje kod međunarodnih investitora.

“To govori da taj rast ne počiva na stabilnim temeljima. Ulagačima je u ovom trenutku mnogo važnija politička situacija u zemlji i od nje zavisi kolika će nam biti kamata i kreditni rejting”, rekla je Pribičević.

Izvor: Tportal

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Md

02.06.2016 19:47

Neka komšiji crkne krava.obradujemo se uvijek kad tako nesto pročitamo.veliku sreću će nam to donijeti.

ODGOVORITE
Name

špekulacija

03.06.2016 07:47

Ne prdi u ladnu vodu, stvaraš klobukove.

Name

ug

02.06.2016 20:30

A jaki nam komšija , sve nam kontriraju . Najsretniji bi bili kad bi svi Srbi pocrkali .

ODGOVORITE
Name

Md

03.06.2016 10:23

Kakvi smo nije ni čudo sto smo u g..nima.Gledamo druge a ne sebe.

Name

Halid

03.06.2016 17:45

Spekulacija,ti prdis u hladnu vodu,dobro ti je rekao ti mozda prvi zelis da susjedu crkne krava.Kamo srece ja bi volio da su sve ove nase balkanske drzave bogate,da radnik i u Srbiji i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini i u Makedoniji i u Sloveniji i u Crnoj Gori i na Kosovu ima platu 2000 EURA.

ODGOVORITE