7 вјежби за 7 тегоба

Редовна физичка активност може да помогне у превенцији и лечењу многих здравствених проблема

Здравље 02.06.2016 | 09:49
7 вјежби за 7 тегоба

ОСИМ вишка килограма вежбањем се могу регулисати и бројне здравствене тегобе. Бол у леђима, анксиозност, налети врућине, за све постоји лек у вежбању, разним врстама тренинга, али у тачно одређеним временским размацима и трајању.


1 Умор током дана

Уместо да се ослањате на кофеин, покрените се. Особе које вежбају два и по сата седмично имају 65 одсто мањи ризик да буду уморне. Рецепт - вежбај јогу, јер се тако отклања несаница.

2 Бол у леђима

Вежбама за јачање мишића бол се може смањити за 30 до 80 одсто у року од 10 до 12 недеља. Рецепт - два или три пута седмично радите вежбе за јачање трбушних мишића и мишића доњег дела леђа. Сваку вежбу радите два до четири пута са осам до 16 понављања.

3 Слаба сексуална жеља

Према једном истраживању, жене које су вежбале 20 минута на покретној траци биле су више узбуђене при гледању еротског филма од оних које нису вежбале. Рецепт - убрзајте рад срца плесом. Уз то, вежбањем одређених јога положаја побољшава се проток крви у карличној зони.

4 Жеља за храном

Спречите ову жељу на два начина: угљеним хидратима или вежбањем. Оба ће знатно подићи ниво допамина, али само један ће имати позитиван ефекат за задњицу. Рецепт - кад осетите жељу за слаткишима, одвојите 15 минута за брзу шетњу.

5 Слаб имуни систем

Вежбе аеробика су природан начин борбе против прехладе, јер оне избацују имуно-ћелије из ткива и убацују их у крвоток, где се боре против вируса и бактерија. Рецепт - радите кардио-вежбе не дуже од 90 минута, јер се у супротном повећава ризик од болести.

6 Налети врућине

Вежбање помаже да се одржи здрав индекс телесне масе и смањи стрес, који може да изазове налете врућине. Шетња од 30 минута или трчање на покретној траци смањују осећај топлине од 74 одсто за 24 сата. Рецепт - радите кардио-тренинг по 30 минута пет дана у седмици.

7 Анксиозност

Стрес се доказано смањује кардио-тренингом јер повећава лучење неуротрансмитера који стабилизују расположење. Рецепт - урадите брзе кардио-вежбе ујутро или се опустите уз њих на крају напорног дана. Ако је могуће, радите их напољу, јер свеж ваздух у великој мери подстиче добро расположење.

Новости

фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар