7 vježbi za 7 tegoba

Redovna fizička aktivnost može da pomogne u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih problema

Zdravlje 02.06.2016 | 09:49
7 vježbi za 7 tegoba

OSIM viška kilograma vežbanjem se mogu regulisati i brojne zdravstvene tegobe. Bol u leđima, anksioznost, naleti vrućine, za sve postoji lek u vežbanju, raznim vrstama treninga, ali u tačno određenim vremenskim razmacima i trajanju.


1 Umor tokom dana

Umesto da se oslanjate na kofein, pokrenite se. Osobe koje vežbaju dva i po sata sedmično imaju 65 odsto manji rizik da budu umorne. Recept - vežbaj jogu, jer se tako otklanja nesanica.

2 Bol u leđima

Vežbama za jačanje mišića bol se može smanjiti za 30 do 80 odsto u roku od 10 do 12 nedelja. Recept - dva ili tri puta sedmično radite vežbe za jačanje trbušnih mišića i mišića donjeg dela leđa. Svaku vežbu radite dva do četiri puta sa osam do 16 ponavljanja.

3 Slaba seksualna želja

Prema jednom istraživanju, žene koje su vežbale 20 minuta na pokretnoj traci bile su više uzbuđene pri gledanju erotskog filma od onih koje nisu vežbale. Recept - ubrzajte rad srca plesom. Uz to, vežbanjem određenih joga položaja poboljšava se protok krvi u karličnoj zoni.

4 Želja za hranom

Sprečite ovu želju na dva načina: ugljenim hidratima ili vežbanjem. Oba će znatno podići nivo dopamina, ali samo jedan će imati pozitivan efekat za zadnjicu. Recept - kad osetite želju za slatkišima, odvojite 15 minuta za brzu šetnju.

5 Slab imuni sistem

Vežbe aerobika su prirodan način borbe protiv prehlade, jer one izbacuju imuno-ćelije iz tkiva i ubacuju ih u krvotok, gde se bore protiv virusa i bakterija. Recept - radite kardio-vežbe ne duže od 90 minuta, jer se u suprotnom povećava rizik od bolesti.

6 Naleti vrućine

Vežbanje pomaže da se održi zdrav indeks telesne mase i smanji stres, koji može da izazove nalete vrućine. Šetnja od 30 minuta ili trčanje na pokretnoj traci smanjuju osećaj topline od 74 odsto za 24 sata. Recept - radite kardio-trening po 30 minuta pet dana u sedmici.

7 Anksioznost

Stres se dokazano smanjuje kardio-treningom jer povećava lučenje neurotransmitera koji stabilizuju raspoloženje. Recept - uradite brze kardio-vežbe ujutro ili se opustite uz njih na kraju napornog dana. Ako je moguće, radite ih napolju, jer svež vazduh u velikoj meri podstiče dobro raspoloženje.

Novosti

foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar