Нема пара за ексхумације у БиХ

Министарство финансија БиХ донијело скандалозну одлуку. Митровић: Како да пронађемо још 1.670 несталих Срба?

Босна и Херцеговина 01.06.2016 | 22:05
Нема пара за ексхумације у БиХ

Одлука Министарства финансија БиХ да одбије захтјев Тужилаштва БиХ за одобравање додатних средстава у износу од два милиона за завршетак ексхумација, пре свих српских, али и бошњачких жртава на три локације, у јами Радача код Мостара, Бућа поток код Сарајева и у јами Јакарина коса код Приједора је скандалозна, поручују из Републичког удружења породица несталих цивила и војника РС.

"Срамота је да нема новца у буџету за ексхумације. Ево ми из Републике Српске трагамо од завршеткат рата за још 1.670 несталих Срба. Питамо се шта то ради Савјет министара БиХ? Новац се расипа на све могуће стране, али када треба за ископовање посмртних остатака наших најмилијих, онда га нема", каже Недељко Митровић, предсједник поменуте организације.

Он каже да је већ годинама на сцени опструкција са државног нивоа кад је у питњу потрага за несталим Србима.

"Издвајају се милиони марака из буџета за чување пронађених остатака, а мизерија за ексхумације. Ово је недопустиво", каже Митровић.

Према његовим речима, Радача и Бућа поток, крију на стотине српских тела, а већ годинама никако да се заврши ексхумација.

"У Радачи је ископано 56 метара јаме и пронађене су кости. Претпоставља се да има на стотине тијела убијених Срба и Бошњака са подручја Херцеговине. Али је потребно копати још толико, јер су тијела затрпавана стијенама, а за то је потребан новац како би се исфинансирала ексхумација", каже Митровић.

Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ каже да ова институција сматра да је тражење несталих особа посебан приоритет и најважније питање за породице жртава, тако да средства за ексхумацију морају бити обезбеђена.

ПРОБИЈЕН БУЏЕТ

У Министарству финансија кажу да је Тужилаштво БиХ тражило додатна два милиона КМ за ексхумације и санацију на неколико локација и да је то много више од расположивих средстава. Само за ексхумацију у јами Радача затражено је додатних 405.000 марака.

"Захтев за толико новца образложен је енормним порастом предмета у Одељењу за ратне злочине. Буџетски захтев Тужилаштва БиХ за ексхумације и санације ове године износио је 649.000 КМ, а у буџету за 2016. одобрено им је 215.000 КМ. На позицији текућа резерва у буџету за 2016. годину планирано је 599.000 КМ. Захтјеву Тужилаштва није могло бити удовољено због чињенице да је њим тражено много више новца него што је расположиво", поручили су из министарства финансија и трезора БиХ.

(Вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Трx

01.06.2016 21:58

Па Босњаци покупили лову док су ископали стотине гробница и десетине хиљада несталих. Сад се 20 год послије неко сјетио да трази нестале Србе. Јако дусебризно. То је требало раније да се трази али је раније све радјено да се опструира рад ових организација. Не мозес да русис дрзаву ако од ње несто оцекујес. Ето ентитетске институције па копајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.06.2016 12:07

У праву си, али си идио. Значи држава их је убила, дубоко затрпала и за сваки случај забетонирала, а сад нека вам породице траже паре да вас ископају. Колико си јадан не можеш ни замислити. Никада нећете сакрити злочине које сте починили, одмах на почетку рата. У 1992 и 1993 години, не би остало Српско уво да се Срби нису организовали и бранили. Гдје сте имали прилику да почините злочин нисте то пропуштали.