Nema para za ekshumacije u BiH

Ministarstvo finansija BiH donijelo skandaloznu odluku. Mitrović: Kako da pronađemo još 1.670 nestalih Srba?

Bosna i Hercegovina 01.06.2016 | 22:05
Nema para za ekshumacije u BiH

Odluka Ministarstva finansija BiH da odbije zahtjev Tužilaštva BiH za odobravanje dodatnih sredstava u iznosu od dva miliona za završetak ekshumacija, pre svih srpskih, ali i bošnjačkih žrtava na tri lokacije, u jami Radača kod Mostara, Buća potok kod Sarajeva i u jami Jakarina kosa kod Prijedora je skandalozna, poručuju iz Republičkog udruženja porodica nestalih civila i vojnika RS.

"Sramota je da nema novca u budžetu za ekshumacije. Evo mi iz Republike Srpske tragamo od završetkat rata za još 1.670 nestalih Srba. Pitamo se šta to radi Savjet ministara BiH? Novac se rasipa na sve moguće strane, ali kada treba za iskopovanje posmrtnih ostataka naših najmilijih, onda ga nema", kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik pomenute organizacije.

On kaže da je već godinama na sceni opstrukcija sa državnog nivoa kad je u pitnju potraga za nestalim Srbima.

"Izdvajaju se milioni maraka iz budžeta za čuvanje pronađenih ostataka, a mizerija za ekshumacije. Ovo je nedopustivo", kaže Mitrović.

Prema njegovim rečima, Radača i Buća potok, kriju na stotine srpskih tela, a već godinama nikako da se završi ekshumacija.

"U Radači je iskopano 56 metara jame i pronađene su kosti. Pretpostavlja se da ima na stotine tijela ubijenih Srba i Bošnjaka sa područja Hercegovine. Ali je potrebno kopati još toliko, jer su tijela zatrpavana stijenama, a za to je potreban novac kako bi se isfinansirala ekshumacija", kaže Mitrović.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH kaže da ova institucija smatra da je traženje nestalih osoba poseban prioritet i najvažnije pitanje za porodice žrtava, tako da sredstva za ekshumaciju moraju biti obezbeđena.

PROBIJEN BUDžET

U Ministarstvu finansija kažu da je Tužilaštvo BiH tražilo dodatna dva miliona KM za ekshumacije i sanaciju na nekoliko lokacija i da je to mnogo više od raspoloživih sredstava. Samo za ekshumaciju u jami Radača zatraženo je dodatnih 405.000 maraka.

"Zahtev za toliko novca obrazložen je enormnim porastom predmeta u Odeljenju za ratne zločine. Budžetski zahtev Tužilaštva BiH za ekshumacije i sanacije ove godine iznosio je 649.000 KM, a u budžetu za 2016. odobreno im je 215.000 KM. Na poziciji tekuća rezerva u budžetu za 2016. godinu planirano je 599.000 KM. Zahtjevu Tužilaštva nije moglo biti udovoljeno zbog činjenice da je njim traženo mnogo više novca nego što je raspoloživo", poručili su iz ministarstva finansija i trezora BiH.

(Večernje novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Trx

01.06.2016 21:58

Pa Bosnjaci pokupili lovu dok su iskopali stotine grobnica i desetine hiljada nestalih. Sad se 20 god poslije neko sjetio da trazi nestale Srbe. Jako dusebrizno. To je trebalo ranije da se trazi ali je ranije sve radjeno da se opstruira rad ovih organizacija. Ne mozes da rusis drzavu ako od nje nesto ocekujes. Eto entitetske institucije pa kopajte!

ODGOVORITE
Name

re

02.06.2016 12:07

U pravu si, ali si idio. Znači država ih je ubila, duboko zatrpala i za svaki slučaj zabetonirala, a sad neka vam porodice traže pare da vas iskopaju. Koliko si jadan ne možeš ni zamisliti. Nikada nećete sakriti zločine koje ste počinili, odmah na početku rata. U 1992 i 1993 godini, ne bi ostalo Srpsko uvo da se Srbi nisu organizovali i branili. Gdje ste imali priliku da počinite zločin niste to propuštali.